Küsitlus: Sanna Marin on soomlaste lemmik presidendikandidaat, Haavisto populaarsus on vähenenud

Praegune peaminister Sanna Marin on tõusnud soomlaste lemmik presidendikandidaadiks, seevastu varasema soosiku, välisminister Pekka Haavisto populaarsus on langenud.

Uuringufirma Taloustutkimus küsis Iltalehti tellimusel, kes on kolme aasta pärast praeguse seisuga lemmik presidendikandidaat. Kuivõrd kandidaate pole veel välja käidud, esitatid soomlastele 30 nime, mille seast vastaja sai lemmiku välja valida.

Soomlaste lemmik on 16 protsendiga peaminister Sanna Marin. Ta oli lemmik nii meeste kui naiste hulgas, aga naiste hulgas 22 protsendiga ülivõimas liider. Marin on palju populaarsem kui sotside kandidaatideks peetud Europarlamendi liige Eero Heinäluoma (4 protsenti) ja Euroopa Komisjoni volinik Jutta Urpilainen (3 protsenti).

Teisel kohal oli kokkuvõttes 9 protsendiga välisminister Pekka Haavisto. Skandaal seoses Süüriast ISIS-e laagrist naiste ja laste äratoomisega on Haavisto šansse presidendiks saada vähendanud.

Kolmandal kohal on Soome panga president Olli Rehn (8 protsenti), neljandal praegune rahandusminister Matti Vanhanen (6 protsenti) ning 5-7. kohta jagavad 5-protsendise toetusega Europarlamendi liige Jussi Halla-aho, Helsingi linnapea Jan Vapaavuori ja endine peaminister Alexander Stubb.

Soomlaste käest küsiti ka seda, keda nad toetaksid siis, kui oma kandidaat ei pääse teise vooru. Ka selles osas oli Marin number üks. Vastajatest 18 protsenti pooldab teises voorus Marinit. Järgnesid Pekka Haavisto ja Matti Vanhanen (15 protsenti), Olli Rehn (14 protsenti) ning Li Andersson ja Alexander Stubb (13 protsenti).

Praegu on Soomes olukord, kus kandidaatide ring on lai ning sellist suurt soosikut nagu oli varem Sauli Niinistö praegu ei ole.

Kommentaarid
(Külastatud 431 korda, 1 külastust täna)