Koroonavaktsiini uuringutel osalenud meedik hoiatab: kõrvalnähud on jubedad, palavik oli 40,5

Paljulubava, USA ravimifirma Pfizeri ja Saksa firma BioNTech koroonavaktsiini uuringutel osalenud meedik hoiatab, et kõrvalnähud võivad olla jubedad – tal oli 40,5 palavik.

Olukord oli nii jube, et uuringutel osalenud meedik arvas, et ta on saanud koroona. USA Kalifornia osariigi Los Angelese meditsiinikooli õppejõud Kristen Choi ütles, et otsustas vabatahtlikult vaktsiiniuuringutes osaleda. Ta sai kaks vaktsiinisüsti.

Naine kirjeldas ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud artiklis, kuidas rasked kõrvalnähud tekkisid peale teist süsti. Tal oli peavalu, iiveldus, külmavärinad ja 40,5 palavik. Tal polnud elus kunagi varem nii kõrget palavikku olnud.

Naine kartis, et on saanud koroona ja tema sõbrad arvasid sama. Sümptomid kadusid 24 tunni pärast. Meedik märgib, et arstid peaks inimesi hoiatama koroonavaktsiini raskete kõrvalnähtude eest.

Naine märgib, et peale esimest süsti polnud muud kui punane laik süstimise kohal. Kuu aja pärast sai ta teise süsti ja siis oli hoopis teistsugune kogemus. Kohe pärast süsti jäi käsi valusaks, palju enam kui esimesel korral. Veel samal päeval ilmnesid iiveldus, külmavärinad ja peavalu. Naine läks koju voodisse ja jäi magama.

Öösel ärkas ta üles, palavikus ja värisedes. Tal oli iiveldus ja ei suutnud tugeva valu tõttu oma kätt tõsta. Hommikul ärgates oli palavik 40,5. Tal pole kunagi varem nii kõrget palavikku olnud. Pärast paratsetamooli võtmist ja vedeliku joomist langes palavik mõne tunni jooksul 38,9 peale.

Järgmisel päeval helistas katsealune meedik teda vaktsineerinud õele ja kirjeldas oma sümptomeid. Tal paluti jälgida oma sümptomeid ja anda teada, kui midagi veel ilmneb. Päeva jooksul aga palavik langes ning järgmisel päeval oli järel vaid paistetanud laik süstimise kohal.

Pfizeri vaktsiiniuuringu andmetel esinesid katsetel osalenud inimestel vanuses 18-55 mitmed kõrvalnähud. 75 protsenti kogesid iiveldust, 33 protsenti külmavärinaid, 25 protsenti lihasvalu ja 17 protsendil oli palavik.

Kristen Choile ei öeldud, kas ta sai päris vaktsiini või platseebot, aga kõrvalnähtude põhjal arvab ta, et ta sai päris vaktsiini. Naine kirjutas, et kui vaktsiin kinnitatakse, siis peavad inimesed olema valmis sellisteks kõrvalnähtudeks.

Naine märkis, et vaatamata suurele hulgale infole vaktsiini kohta ei osanud ta oodata selliseid kõrvalnähtusid. Naine uskus tõsimeeli, et ta on saanud omale peale vaktsineerimist haiguse COVID-19.

Naine on nüüd mures, kuna sellised kõrvalnähud võivad inimesi hirmutada vaktsineerimisest eemale. Naine lisas, et kui ta oma sõpradele oma haigusnähtudest rääkis, siis arvasid nood, et tal on COVID-19 ning küsisid, kas see võib olla nakkav. Naine ütles sõpradele, et ta pole arvatavasti haige, aga need on küsimused ja vestlused, milleks arstid ja õed peavad peale vaktsineerimist valmis olema.

Kommentaarid
(Külastatud 30,574 korda, 1 külastust täna)