Koroonakriisis Rootsi palub varsti Soomelt abi, kaasati juba kaitsevägi

Rootsis on koroonakriis nii tõsine, et varsti palutakse abi Soomelt. Rootsis on kaasatud võitlusse koroonaga juba kaitsevägi.

Rootsis on intensiivravi kohad koroonakriisiga seoses otsa lõppenud ning peagi ollakse valmis abi paluma Soomelt, ütles kohaliku terviseameti peaarst Sten Rubertsson väljaandele Dagens Medici.

Riikliku hädaolukorra otsus tehakse järgneva ööpäeva jooksul. Peaarst viitas Soome siseministri Maria Ohisalo juunikuus välja öeldud lubadusele aidata Rootsist koroonakriisis „igal võimalikul moel”. Ohisalo ütles selle välja intervjuus lehele Svenska Dagbladet.

Rubertssoni väitel võib kõne alla tulla ka abi küsimine teistelt Rootsi naabritelt. Intervjuust ei tule välja, mida abipalumine endast täpsemalt kujutab: kas see tähendab patsientide toomist Soome või Soome meedikute ja varustuse üleviimist Rootsi.

Rootsis on kokku 700 intensiivravi kohta ja need on täitumas. Eriti suur puudus on intensiivravi kohtadest Stockholmi piirkonnas. Teisipäevase seisuga oli 99 protsenti voodikohtadest täidetud ja viimased kohad täituvad eeloleval nädalavahetusel.

Praegu on Stockholmi piirkonnas haiglas 690 koroonapatsienti, kellele lisaks on intensiivis veel 90 koroonapatsienti. Vabu kohti on vaid 5-7.

Ravikohtade puuduse põhjus on haiglaõdede nappus. Kevadel suudeti intensiivravi kohtade arvu tõsta 400 võrra, aga nüüd pole see enam võimalik. Hädas on pöördutud juba Rootsi kaitsejõudude poole. Samas ei soovi Rootsi kaitsejõud oma inimesi mujalt ära tuua, kuna see tekitaks probleeme. Seetõttu on kavas haiglaõdesid leida muudest allikatest.

“Snart dags att be Finland och andra grannar om hjälp”

Publicerad: 10 December 2020, 14:45 – Det kommer att komma ett beslut från hälso- och sjukvårdsdirektörerna om en nationell eskaleringsplan inom det närmaste dygnet, säger Sten Rubertsson, stabsläkare på Socialstyrelsen. Foto: Stefan Järrevång Bildbyrån och privat Läget inom svensk intensivvård är nu så tufft att Sverige inom kort kan behöva be Finland eller andra skandinaviska länder om hjälp.

Kommentaarid
(Külastatud 2,315 korda, 1 külastust täna)