Jõuluks Lapimaale minejatele kehtestati koroonajuhised

Jõuluks oodatakse Lapimaale mujalt Soomest ligi 35 000 külastajat. Lapimaal kardetakse, et nad võivad endaga viiruse kaasa tuua, seetõttu kehtestati minejatele eraldi juhised.

Nõuded on mõeldud kiire nakatumiste arvu kasvu ja ulatusliku leviku faasis olevatest maakondadest tulijatele. Juhistes on kõigepealt märgitud, et minekut tuleks tõsiselt kaaluda, vahendab Yle.

Juhistes tuletatakse meelde näomaski kasutamist ühistranspordis ja siseruumides, kus ohutut distantsi pole võimalik hoida.

Paar nädalat enne Lapimaale minekut on soovitav vältida olukordi, kus võib koroonaga kokku puutuda. Sellised on olukorrad, kus on koos palju inimesi ja kus pole võimalik hoida distantsi, mis on näiteks õhtused söögikohad, kaubanduskeskused ja grupiviisilised huvitegevused. Selliseid olukordi tuleks vältida ka Lapimaal olles.

Lapimaale tuleks minna ainult tervena. Kui haigestud Lapimaal, tuleks kohe pöörduda testi tegema selliste vaevustega nagu kurguvalu, nohu, köha, palavik, kõhuvalu, kõhulahtisus ning lõhna- ja maitsemeele muutused. Kuni testi tulemuse selgumiseni tuleks end isoleerida.

Lapimaa koroonajuhised on üleval ka veebis.

Juhised on selleks, et Lapimaale on jõulude ajal oodata palju rahvast mujalt Soomest. Jõulunädalast kuni Kolmekuningapäevani on Lapimaale oodata 35 000 inimest. Enamus neist läheb mäesuusakeskustesse, aga ka Rovaniemisse on oodata palju rahvast. Lõuna poolt tuleb paratamatult ka neid, kes tahtmatult nakkust levitavad, kes on haigusnähtudeta või kergete haigusnähtudega, ütles Lapi ravipiirkonna juhtiv peaarst Jukka Mattila.

Number 35 000 on saadud Lapimaa turismiorganisatsioonidelt, millest üks on Visit Rovaniemi. Tegemist on maksimaalse arvuga, millega tervisehoiaustused teavad arvestada. Selles hinnangus on arvestatud sellega, kui palju on Soomest läinud Lapimaale varem inimesi ja kui palju neid võib minna tänavu.

Möödunud aastal saabus Lapimaale jõulude ajal ligi 34 000 kodumaist turisti. Välismaalasi saabus 152 000. Välismaalasi tänavu tulemas ei ole, aga kodumaised reisid on kasvanud sellistesse sihtkohtadesse nagu Levi ja Ylläs.

Kui enne koroonat olid välismaa turistid Lapimaal detsembri algusest kuni lõpuni, siis nüüd tulevad kodumaised turistid jõulunädalal ja nad viibivad kuni uue aasta alguseni.

Lapimaa ravipiirkonnas on koroona levik praegu algtasemel, naaberpiirkonnas Länsi-Pohjas Rootsi piiri ääres ollakse kiire nakatumiste arvu kasvu faasis.

Lappiin jouluksi tuleville julkaistiin koronaohjeet – pohjoiseen odotetaan jopa 35 000 vierasta etelästä

Etelästä tulee vääjäämättä myös tartunnan tahattomasti levittäjiä, jotka ovat oireettomia tai lieväoireisia, johtajaylilääkäri Jukka Mattila Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo. Lapin sairaanhoitopiiri on julkaissut ohjeet Lappiin tuleville kotimaan matkailijoille. Ohjeet on tarkoitettu koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta saapuville. – Harkitse huolellisesti, onko matkasi välttämätön, ohjeissa kerrotaan ensimmäisenä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,018 korda, 1 külastust täna)