Brexit mõjutab aasta lõpus postisaadetiste kohalejõudmist

Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust ehk Brexit mõjutab aasta lõpus postisaadetiste kohalejõudmist. Alates uuest aastast lähevad Suurbritanniast Soome saadetud kaubad tollimaksu alla.

Maanteeliikluses on praegu suured ummikud ning lennutranspordi võimalusi on samuti vähe, ütles Soome postifirma Posti esindaja. Suurbritanniast praegu tellitud pakid ei pruugi käesoleva aasta sees kohale jõuda, vahendab Yle.

Isegi kui paki kohalejõudmine venib, pole selle eest vaja tollimaksu maksta, kui see on teele pandud enne 1. jaanuari. Prognoositakse, et peale 1. jaanuari tellimuste arv Suurbritanniast kukub. Paljude suuremate Briti veebikaubamajade puhul aga vahet märgata pole, sest veebikaubamajad toovad kaubad üle Mandri-Euroopasse.

Suuremad Briti veebikaubamajad on teinud Brexiti puhuks lahenduse, kus kaup tellitakse küll Suurbritanniast, aga see tuuakse reaalselt kohale Saksamaalt, Poolast või Belgiast.

Soomes on pakkide saatmine olnud samuti väga vilgas ning käesoleval nädalal tõotab puruneda uus rekord. Käesoleva nädala esmaspäev, teisipäev ja kolmapäev olid postisaadetiste osas rekordilised päevad. Arvatavalt on käesolev nädal rekordnädal.

Senine rekord oli üle-eelmisel 49. nädalal, mil Posti kaudu saadeti 1,9 miljonit pakki. Kodumaised pakid jõuavad kohale tavapärase ajaga, ehk suurematesse keskustesse ühe tööpäeva jooksul. Soome põhjaosas võib tarneaeg olla pikem.

Välismaa postipakid on aga veninud ka koroonapandeemia tõttu, kuna mõne riigiga puudub sootuks postiühendus. Näiteks USA saadetiste puhul on olnud mitme nädala pikkuseid viivitusi, kuna lennuühendusi ei ole. Kui USA-sse pakk saata, tuleb varuda aega vähemalt üks kuu. Loodetakse, et peale aastavahetust olukord normaliseerub.

Soome teise suurema postifirma Matkahuolto kaudu liigub ligi miljon saadetist nädalas. Saadetiste arv on võrreldes eelmiste jõuludega kasvanud 20 protsenti. Eelmised jõulud olid Matkahuolto jaoks rekordilised seoses Posti streigiga. Posti streik tõi Matkahuoltole juurde sadu uusi lepingulisi kliente, kes on jäänud klientideks ka hiljem.

Postisaadetiste arv on tänavuse, 2020. aasta jooksul kasvanud 30 protsenti, seda nii streigi kui koroona tõttu. Praegu suudab Matkahuolto pakid kohale toimetada tavapärase ajaga.

Brexitin uskotaan aiheuttavan isoja ruuhkia loppuvuoden pakettitoimituksiin

Isot verkkokaupat ovat varautuneet brexitiin siirtämällä varastojaan Manner-Eurooppaan. Brexitin odotetaan aiheuttavan isoja ruuhkia Britanniasta tuleviin ja sinne meneviin pakettilähetyksiin loppuvuonna. Brexitin siirtymäkausi on päättymässä vuodenvaihteessa, jonka jälkeen tavaralähetykset Suomen ja Britannian välillä on tullattava. Moni pyrkiikin tekemään tilauksensa ennen määräaikaa.

Kommentaarid
(Külastatud 185 korda, 1 külastust täna)