Asjatundjad selgitavad, millal koroonavaktsiin Soome jõuab ja mismoodi hakatakse inimesi vaktsineerima

Esimene partii koroonavaktsiini võib Soome jõuda juba enne jõule, rääkis terviseameti spetsialist Mia Kontio. Tema väitel võib müügiluba tulla esmaspäeval, 21. detsembril. Peale seda kulub veel mõni päev kuni vaktsiini saabumiseni.

Praegu pole veel teada, kui palju vaktsiini saabub Soome esimese partiiga. Praeguse info kohaselt tuleb vaktsiini esialgu palju vähem kui algselt planeeritud, vahendab MTV.

Võib olla, et tuleb mõni tuhat, või siis mõnikümmend tuhat doosi. Ilmselt ei saa rääkida sadadest tuhandetest, rääkis Kontio.

Ülejäänud partiide saabumise kohta veel info puudub.

Kui vaktsiini müügiluba saadakse 21. detsembril, siis reaalselt saab vaktsineerima hakata 4. jaanuaril, rääkis Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS peaarsti asetäitja Eeva Ruotsalainen. Võimalik, et mõned vaktsineerimised saab ära teha 53. ehk detsembri viimasel nädalal.

Jõulude aeg mõjutab osaliselt seda, millal vaktsineerimisega saab alustada. Vaktsiin nõuab logistiliselt seda, et vaktsineerima peab nädalas igal tööpäeval, et kõik doosid saaks ära kasutada. Vaktsiinid on sügavkülmas 1000 doosi kaupa.

Vaktsineerimine nõuab palju planeerimist nii erasektori, omavalitsuste kui raviasutuste poolt. Tervishoiutöötajatele tuleb edastada vaktsineerimise juhised.

Kõigepealt vaktsineeritakse Soomes isikud, kes töötavad koroonapatsientidega. See tähendab, et mõned tervishoiutöötajad võivad saada vaktsiini juba 53. nädalal.

Sotsiaal- ja terviseministeerium on pannud paika vaktsiini sihtgrupid. Kõige esimesed on koroonapatsientidega tegelevad meditsiini- ja sotsiaaltöötajad ning hooldekodude töötajad.

Kontio väitel võib juhtuda, et esimest sihtgruppi tuleb piirata, lähtuvalt saabunud vaktsiinidooside arvust.

Koroonavaktsineerimine erineb märgatavalt tavalisest gripi vastu vaktsineerimisest. Koroonavaktsiin nõuab sügavkülmutamist. Tuhat vaktsineeritavat peavad olema teada enne, kui 1000 doosi külmast välja võetakse.

Vaktsiin segatakse kuivalt soolalahusega ning pärast seda doseeritakse vaktsiin süstlasse. Vaktsiin säilib pärast sügavkülmast väljavõtmist vaid viis päeva tavalises külmikus. Seetõttu on vaja teada ette, keda vaktsineerima hakatakse, et ükski doos ei läheks raisku.

Kommentaarid
(Külastatud 525 korda, 1 külastust täna)