Arhiividokumendid: Margaret Thatcher pidas Euroopa Komisjoni ebademokraatlikuks poliitbürooks

Briti legendaarne peaminister Margaret Thatcher pidas Euroopa juhtivat ametiasutust Euroopa Komisjoni ebademokraatlikuks poliitbürooks, paljastavad arhiividokumendid.

Thatcherile ei meeldinud see, et Euroopa Komisjon on huvitatud liikmesriikide õiguste kärpimisest ning inimeste üha suuremast maksustamisest, vahendab Daily Mail.

Thatcher oli 1990. aastal vihane toonase Komisjoni juhi Jacques Delors’i peale, kes pooldas ELi üha suuremat integratsiooni. Thatcher vastandas ELi juhtorganite üha suuremat võimujanu NLiidu lagunemisele ja Ida-Euroopa riikide vabanemisele tugeva keskvõimu alt.

Thatcher ütles: „Me ootame, et Ida-Euroopa võtaks omaks demokraatlikud standardid, aga samas ehitame üles enda poliitbürood.” Thatcher oli tuntud euroskeptik, kellele ei meeldinud Euroopa Liidu soov inimesi üha enam maksustada ning kärpida liikmesriikide õigusi.

Thatcher viitas ka Euroopa Liidu liikmesmaades valitsevatele eri kultuuridele, näiteke sellele, et itaallased ei maksa makse. Thatcher süüdistas ka Euroopa kohut, mis annab Komisjonile üha enam õigusi.

Thatcherile ei meeldinud ka see, et Euroopa Komisjoni liikmed määratakse, mitte ei valita. Ta ütles, et ei soovi anda võimu ära bürokraatidele, keda keegi pole ametisse valinud. Thatcher pooldas korda, kus täidesaatev võim kuulub Euroopa Liidus mitte Komisjonile, vaid Ministrite Nõukogule.

Thatcher oli kriitiline ka ühisraha euro suhtes, kuna ta leidis, et suure kamba peale pole võimalik inflatsiooni kontrolli all hoida. Seetõttu hakkab raha kaotama oma väärtust.

Värskelt avaldatud dokumendid on Briti riigiarhiivis numbri all 2020/17/31.

Thatcher branded the European Commission an undemocratic ‘politburo’

Files revealed former Prime Minister criticised the single currency proposal Criticised European Commission president Jacques Delors’s for EU integration She likened giving away powers of taxation to gifting sovereignty to Europe Margaret Thatcher regarded proposals for a single European currency as ‘a rush of blood to the head’ and branded the European Commission an undemocratic ‘politburo’, archives reveal.

Kommentaarid
(Külastatud 195 korda, 1 külastust täna)