Välismaa noored panevad Soomes toime teistest enam rööve, tõus oli 2019. aastal

Soome statistikakeskuse andmetest tuleb välja, et rööve panevad Soomes põhiliselt toime välismaa taustaga noored, kes on pärit lõuna poolt Saharat ja Aasia lääneosast.

Soomes tõusis röövide teema päevakorda täna teisipäeval, mil ilmus Helsingin Sanomate artikkel selle kohta, kuidas Helsingis tegutseb 100-150-pealine vägivaldne noortejõuk.

Statistikakeskuse andmetel panid noored vanusegruppides 0–14, 15–17 ja 18–20 eluaastat 2019. aastal Soomes toime 419 röövi. Välismaalaste osakaal oli neis kuritegudes 24,2 protsenti, vahendab Iltalehti.

Välismaa noorukite toime pandud röövkuritegudes oli hüppeline kasv 2019. aastal. 2018. aastal oli välismaa noorukite osakaal röövides 16,4 protsenti.

Statistika järgi on inimene välismaalane, kui tema mõlemad vanemad on sündinud välismaal. Soome taustaga isik on see, kelle üks või mõlemad vanemad on sündinud Soomes. Kahe kodakondsusega isikud, kelle üks kodakondsus on Soome oma on statistika järgi soomlased.

Vanusegruppides 0–14 ja 15–17 eluaastat on välismaalaste toime pandud röövide osakaal vastavalt 34,3 ja 34,0 protsenti. Seda on paljum, sest välismaalaste osakaal tervikuna Soomes on vaid 4,8 protsenti.

Helsingin Sanomate andmetel on suurem hulk Helsingis röövimisega tegelevatest noorukitest pärit Lähis-Idast. Seda kinnitavad ka statistika numbrid.

Ulkomaalaistaustaiset nuoret yliedustettuina epäillyissä ryöstörikoksissa – osuus kasvoi selvästi vuonna 2019

Tilastokeskuksen tilastoissa korostuu Saharan eteläpuoleinen Afrikka ja Länsi-Aasia. Ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat yliedustettuina epäilyissä ryöstörikoksissa, ilmenee Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastosta. Aihe nousi keskusteluun tiistaina, kun Helsingin Sanomat kertoi Helsingin keskustassa liikkuvista, pääasiassa ulkomaalaistaustaisista nuorista, jotka ovat syyllistyneet muun muassa ryöstelyyn. Nuoria on HS:n mukaan 100-150.

Kommentaarid
(Külastatud 612 korda, 1 külastust täna)