Uuring: Koroona ringles Itaalias juba 2019. aasta septembris – palju varem, kui seni arvatud

Koroonaviiruse haigus COVID-19 oli Itaalias kohal juba 2019. aasta septembris ehk palju varem kui seni arvatud, selgub Milaano vähi-instituudi värskest uuringust.

Maailma Terviseaorganisatsioon WHO andis koroonast teada esimest korda peale 2019. aasta detsembrit, kui viirusepuhang oli Hiinas Wuhanis. Itaalia teadlaste avastus aga näitab, et viirus levis väljaspool Hiinat juba palju varem, vahendab Daily Mail.

Itaalia esimene COVID-19 patsient tuvastati Milaano lähedal ametlikult tänavuse, 2020. aasta 21. veebruaril ja see oli Mattia Maestri. Itaalia vähi-instituudi ajakirjas Tumori Journal avaldatud uuringust aga selgub, et 11,6 protsendil vähiuuringutel osalenud vabatahtlikest olid koroona antikehad juba tükk aega enne 2020. aasta veebruari.

Itaalia Siena ülikooli antikehade testidest tuleb välja, et sealsetel inimestel olid koroona antikehad juba 2019. aasta oktoobri algul. See tähendab, et inimesed olid nakatunud juba septembris. Teadlased järeldasid, et inimesed, kellel polnud haiguse sümptomeid, said omale koroona antikehad. See tähendab, et koroona võib pikalt ühiskonnas levida koos madala suremusega ja see ei tähenda, et haigus kaob, vaid vastupidi – tekib uus puhang.

Itaalia teadlased tuvastasid juba tänavu märtsis, et 2019. aasta lõpus oli Lombardias erakodselt suur hulk raske gripi ja kopsupõletiku juhtumeid, mis pani kahtlustama, et viirus võis levida juba tükk aega varem kui see ametlikult avastati.

Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell on öelnud, et Rootsis oli koroona arvatavalt olemas juba 2019. aasta novembris. See tähendab, et Hiinast võis viirus välja levida tükk aega varem kui Wuhanis puhkes suur epideemia.

Covid was circulating in Italy in September 2019, new study shows

Italy’s first COVID-19 patient was detected on February 21 in town near Milan However a study by National Cancer Institute shows covid-19 circulating in 2019 Antibodies found to have developed before February in 11.6% of 959 volunteers Covid-19 was circulating in Italy from as early as September 2019, a study by the National Cancer Institute of Milan has found.

Kommentaarid
(Külastatud 743 korda, 1 külastust täna)