Uue koroonavaktsiini loomise taga on kaks türgi päritolu Saksa arsti, kes kuuluvad Saksa jõukaimate inimeste hulka

Uue Pfizeri vaktsiini loomise taga on Saksa meditsiinifirma BioNTech asutajad ja abikaasad dr Ugur Sahin ja dr Özlem Türeci.

Abielupaari peetakse dream team’iks uue koroonavaktsiini väljatöötamisel. Dr Sahin on pärit tagasihoidlikest oludest, aga üles ehitanud kaks miljardifirmat. 55-aastane Sahin sõidab siiani tööle jalgrattaga, vahendab Daily Mail.

Sahin ja tema 53-aastane abikaasa dr Özlem Türeci on vaktsiini väljatöötamisega tegeleva firma BioNTech kaasasutajad.

Sahin on sündinud Türgis, aga üles kasvanud Saksamaal, kus tema vanemad töötasid Fordi tehases. Sahin õppis arstiks ja tegeleb immunoteraapia-alase teadustööga.

Sahin töötas Saksamaal haiglates Kölnis ja Homburgis, kus ta tutvus noore immunoloogi Türeciga. Türeci isa oli arst, kes emigreerus Saksamaale. Türeci on öelnud, et isegi oma pulmapäeval veetsid nad aega laboris.

Koos on nad õppinud kasutama inimese enda immuunsüsteemi vähi vastu võitlemisel. Nad kasutasid iga kasvaja puhul selle geneetilist koodi.

Abielupaar alustas ettevõtlusega 2001. aastal, mil asutati ettevõte Ganymed Pharmaceuticals, et toota vähi-vastaseid antikehasid. Sahin oli siis Mainzi ülikooli professor ja pole katkestanud oma akadeemilist karjääri. Ganymed müüdi Jaapani firmale Astellas 2016. aastal 1,4 miljardi dollari (1,3 miljardit euro) eest.

Koos asutasid Sahin ja Türeci 2008. aastal ettevõtte BioNTech, et arendada edasi vähi immunoteraapia võimalusi. Firmasse on teiste seas investeerinud Bill & Melinda Gates’i fond, kuna ettevõte tegeleb ka HIV-i ja tuberkuloosi programmidega.

Kolleegid kirjeldavad Sahinit kui tagasihoidlikku meest, kes eelistab firma aktsihinna jälgimisele teadusartiklite lugemist. Ta kuulub koos abikaasaga Saksa 100 jõukama inimese hulka, kirjutab Saksa väljaanne Welt am Sonntag.

Nüüd on aga kahe Saksa teadlase firma loonus koroonavaktsiini, mis on 90-protsendilise efektiivsusega kõige paljulubavam.

The husband and wife behind covid vaccine that could change the world

Ugur Sahin and Oezlem Tuereci bonded over their love of medical research Couple are being hailed as a ’dream team’ behind world’s hopes for a vaccine Boris Johnson promised UK will be at the ‘front of the pack’ for a new vaccine Physicians Ugur Sahin and Oezlem Tuereci, who bonded over their love of medical research, are the married couple behind the Covid-19 vaccine that could change the world.

Kommentaarid
(Külastatud 403 korda, 1 külastust täna)