Teadlased hämmingus: 71-aastasel vähihaigel oli koroonaviirus 70 päeva ja ei mingeid haigusnähtusid

USA teadlased kirjutavad teadusajakirjas Cell leukeemiat põdenud eakast naisest, kes kandis 70 päeva koroonaviiruse nakkust ilma, et tal oleks esinenud mingeid haigusnähtusid. Tavaliselt on inimesed nakkusohtlikud vaid nädal aega.

Leukeemiat põdeval naisel tuvastati koroona juba märtsikuu algul ühe haiglaskäigu ajal. Tavaliselt on inimene nakkusohtlik mõne nädala, aga naise koroonatest oli positiivne veel juulikuu algul, vahendab Business Insider.

Patsiendi andmed näitasid, et naise organismis oli viirus kokku 105 päeva. Sellest nakkusohtlik oli naine vähemalt 70 päeva.

Patsient oleks võinud levitada viirust vähemalt 70 päeva, räägib uuringu kokkuvõtte kirjutanud USA viroloog Vincent Munster.

71-aastane patsient kuulus oma vanuse, vähihaiguse ja nõrgenenud vastupanuvõime tõttu koroona riskigruppi, aga tal ei esinenud ühtegi korda mingeid koroonale iseloomulikke vaevusi. Teadlased ei tea, miks see nii on. Kuivõrd patsient oli isolatsioonis oma palatis, ei nakatanud ta kedagi teist.

Tegemist on teadlaste hinnangul kõige pikema perioodiga, mil üks inimene on ilma haigusnähtudeta koroonaviiruse nakkust kandnud. Oktoobris oli juttu naisest, kes kandis viirust 61 päeva.

USA haiguste kontrollikeskuse andmetel on koroona puhul kõige pikem nakkav periood 20 päeva pärast haigustunnuste ilmnemist, kui inimene põeb koroonat raskel kujul. Nüüd aga leitakse, et see aeg võib olla veelgi pikem, kui inimese vastupanuvõime haigustele on nõrgenenud.

Soome terviseameti andmetel on inimene nakkusohtlik kergete haigusnähtudega nädala ja raskete haigusnähtudega kaks nädalat. Kõige nakkavam on viirus haigestumise algul ja mõned päevad enne haigusnähtude ilmnemist.

Teadlaste arvates oli naine nii kaua nakkusohtlik, kuna tema nõrk immuunsüsteem ei suutnud viirusest jagu saada. Vereproovide järgi ei hakanudki naise organism tootma antikehasid, aga tal ei kujunenud välja ka COVID-19 haigust.

Naiselt võetud koroonaproovid näitasid, et viirus aja jooksul muutus. Teadlased ei usu aga, et need mutatsioonid olid seotud nakkusohtlikkuse pika ajaga. Tegemist on harvaesineva juhtumiga, mille põhjal ei saa veel teha põhjapanevaid järeldusi. Samas annab see teadlastele aimu koroonaviiruse olemusest.

https://www.businessinsider.com/patient-with-coronavirus-shed-virus-for-70-days-2020-11?r=US&IR=T

Kommentaarid
(Külastatud 708 korda, 1 külastust täna)