Talve veel Soome niipea ei tule – detsembri algus erakordselt soe

Euroopa ilmaprognoosikeskuse ECMWF andmetel püsib ilm Soomes jätkuvalt tavapärasest soojem. Kuu algul purunes lausa Soome novembrikuu soojarekord, mis mõõdeti Ahvenamaal ja on nüüd 16,6 kraadi.

Kuigi sellist fööntuulte tulemusel saabunud sooja aasta lõpus enam ei tule, on õhutemperatuur jätkuvalt tavapärasest 3-6 kraadi kõrgem. Suurim erinevus võrreldes tavapärase keskmisega on Lapimaal, edastab Foreca blogi.

Soome ilmateenistuse Foreca andmetel on ka novembrikuu lõpp mahe. Praegu ei juleta veel prognoosida, kas puruneb ka novembrikuu keskmine soojarekord. Kuu on alles poole peal ja kuu lõpp võib olla vahelduv. Õhuvoolud võivad tulla nii lõunast kui põhja poolt. Vahepeal on soojem, siis külmem.

Külma seega veel ei tule. Soome lõunaosas on sademed lörtsi ja vihma vahepeal. Vahepeal võib olla veidi külmem ja tulla lund, aga ilm on vahelduv. Põhja pool on pakane vähene, mingit suurt külma pole ette näha.

Järgmisel nädalal on Soome lõunapoolsete soojade õhuvoolude mõju all. 19. novembril võib Soome lõunaosas tulla 10 kraadi sooja. Novembri kolm esimest nädalat on keskmisest soojemad. Viimane nädal võib tulla külmem.

ECMWF andmetel on novembri viimane nädal Soomes keskmisest 1,5-2,5 kraadi soojem. Detsembri esimene nädal on tavapärasest 1-2 kraadi soojem.

Temperatuur mõjutab ka lume olukorda. Praegu on lund vaid Lapimaa põhja- ja keskosas, mujal väga vähe või kohati. Foreca prognoosi kohaselt tuleb talv vähehaaval. Praegu pole võimalik veel kindlalt öelda, kas Soome lõunaosas detsembris lund tuleb. Püsivat lund ilmselt Soome lõunaosas oodata pole, on kirjas Foreca blogis.

Uusi kuukausiennuste näyttää kamalalta ja synkistää meteorologinkin: “Ei kai taas?” – Forecan sääuutiset ja blogi

Tuore, perjantaina julkaistu Euroopan keskuksen (ECMWF) kuukausiennuste ei lupaa hyvää talven ystäville. Sää näyttää pysyvän tavanomaista lauhempana pitkälle joulukuulle saakka, ja Lapistakin lumet ovat vaarassa sulaa kokonaan pois. Euroopan keskus on pidentänyt kuukausiennusteiden tarkasteluajanjaksoa neljästä viikosta kuuteen viikkoon. Uusi kuukausiennuste yltää siis jouluviikolle saakka ja sen sanoma on yksitoikkoisen lohduton: tavanomaista lämpimämpää, suttuista, harmaata, eikä kunnon talvea ole näköpiirissä Lappia lukuun ottamatta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,063 korda, 1 külastust täna)