Soomes on probleem: gripivaktsiinid on kuhugi kadunud

Soomes soovitati riskigruppi kuuluvatel inimestel end gripi vastu vaktsineerida, aga seda ei saa teha, kuna vaktsiinid on kuhugi kadunud.

Vaktsiinid jagati Soome peale ära, aga nüüd on olukord selline, et mõnes kohas on vaktsiinid osas ja terviseamet ei tea, kus osa vaktsiinidest on, vahendab Iltalehti.

Tegemist on vaktsiinidega, mis jagati ära 60 haigla-apteegi või ravimikeskuse vahel ning on osa Soome vaktsineerimisprogrammist – see on inimestele tasuta. Osa inimesi aga pole oma vaktsiini veel kätte saanud.

Terviseamet soovitas varem sügisel riskigruppi kuuluvatel inimnestel lasta end gripi vastu vaktsineerida. Nüüd on vaktsiin otsa saanud ja see näitab, et nõudlus on olnud väga suur.

Lisaks on teada, et vaktsiine peaks veel olema, aga need on laiali kusagil üle terve Soome. Lisaks on vaktsiinide saadavusega probleeme erakliinikutes, kuigi seal peab inimene ise vaktsiini eest maksma.

Terviseamet on teatanud probleemidest gripivaktsiini Vaxigrip Tetra saadavusega ning seetõttu jäeti ära vaktsineerimised Vaasas alates esmaspäevast, 23. novembrist. Õnneks on paljud riskigruppi kuuluvad inimesed oma vaktsiini kätte saanud.

Vaasa lastenõuandlates toimuvad vaktsineerimised plaanipäraselt, lastele antakse Fluenz Tetra ninna pihustatavat vaktsiini. Koolides saavad riskigruppi kuuluvad lapsed samuti gripivaktsiini.

Soome riiklik vaktsineerimisoprogramm tagab tasuta gripivaktsiini ligi 1,8 miljonile riskigruppi kuuluvale inimesele. Nende hulgas on ligi 1,2 miljonit üle 65-aastast eakat soomlast.

Vaktsiine on Soomes tellitud tavaliselt rohkem kui neid kasutatakse, näiteks varasematel aastatel on jäänud kasutamata 200 000-300 000 annust vaktsiini.

Igalt poolt siiski vaktsiinid otsas pole, kuna vaktsineerimata on veel 1,6 miljonit soomlast. Nüüd püütakse välja selgitada, kluhu on läinud rohkem vaktsiine, et need anda sinna, kus vajadus on suurem.

Riskiryhmäläisiä hoputettiin ottamaan influenssarokote, menekki yllätti ja nyt se monissa paikoissa loppu – THL ei tiedä, missä osa rokotteista on

THL jakelee rokotteet 60 sairaala-apteekkiin tai lääkekeskukseen, josta rokotteet toimitetaan eteenpäin kunnittain. Maksuton kansallisen rokotusohjelman mukainen influenssarokote riskiryhmille ja heidän lähipiirilleen on loppu joissain osissa Suomea. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehotti aiemmin syksyllä riskiryhmäläisiä influenssarokotteen ottamiseen. Nyt THL:n mukaan influenssarokotteen loppumisessa on kyseessä yllättävä menekki.

Kommentaarid
(Külastatud 500 korda, 1 külastust täna)