Soomes on huvitav olukord: mõni baar on „öökohvik”, kus pidu kestab hommikuni ja inimesed on purupurjus „limonaadi” joomisest

Novembris tegi Soomes valitsus otsuse, et baarid tohib peale tunniajast kinniolekut öösel uuesti avada öökohvikutena. Paljud ettevõtjad on seda ära kasutanud.

Helsingis on mitmed baarid ja ööklubid nüüd avatud kui „öökohvikud”, kus pidutsetakse hommikuni, aga alkoholi ei pakuta, vahendab Helsingin Sanomat.

Lõuna-Soome piirkondlik ametkond on saanud aga politseilt infot, et mitmetes kohtades on inimesed purupurjus ning ohutusvahesid ei järgita.

Öökohviku idee käis välja valitsus, et võimaldada baaridel uksed avada öösel peale tunni aja pikkust lahtiolekut. Alkoholi tohib aga hakata pakkuma kell 7 hommikul. Kuni selle ajani saab müüa kas lahjat õlut või muid kuni 2,8-protsendilise alkoholi sisaldusega jooke.

Helsingi kesklinna karaokebaar Populus teatas kohe peale seda, et alustab tegevust öökohvikuna. Pärast seda on teised järginud eeskuju. Nüüd on küsimus selles, kas inimesed pidutsevad neis kohvikutes kaine peaga.

Helsingi baaridest on tulnud infot, et inimesed on purupurjus, kuigi alkoholi ametlikult ei müüda. Näiteks Anna K karaokebaaris olid inimesed umbjoobes, kuigi väitsid, et jõid ainult limonaadi. Koht oli inimesi täis ja turvavahesid ei järgitud. Sellist asja aga valitsus ette ei näinud. Sama asja on täheldatud klubides El Patron ja Alcatraz. Kõigi nn öökohvikute kohta see aga ei kehti.

Lisaks teevad ametivõimudele muret erapeod, kus alkoholi öise müügi keeld ei kehti. Neid üritusi on raske valvata.

Mitmed ööklubid kaaluvad nüüd öökohvikutena uste avamist ja see võib isegi ära tasuda, sest tänapäeval ei minda ööklubisse enam alkoholi tarvitama, selles mõttes on olud võrreldes veel kümnekonna aasta taguse ajaga muutunud.

Soomes on kehtestatud söögikohtadele ja baaridele piirangud vastavalt sellele, kas seal tegeletakse rohkem toitlustamise või alkoholi pakkumisega. Põhiliselt ainult alkoholi müüvate asutuste jaoks kehtivad karmimad piirangud kui neile, kus tegeletakse põhiliselt toidu pakkumisega.

Ravintolat | Moni baari on nyt “yökahvila”, jossa alkoholia ei myydä mutta juhlat jatkuvat aamuun – Avin tarkastajien mukaan “ihmiset juovat limua umpipäissään”

Marraskuussa linjattiin, että ravintolat saavat avata uudelleen yhden tunnin kiinniolon jälkeen. Moni yrittäjä on Helsingissä tarttunut tilaisuuteen. Helsingissä monet baarit ja yökerhot avaavat nyt oviaan “yökahviloina”, joissa juhlitaan aamuun asti – ilman alkoholitarjoilua. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on kuitenkin saanut poliisilta tietoja, joiden mukaan ainakin osassa yökahviloista asiakkaat ovat olleet tukevassa humalassa, eikä turvaväleistä ole piitattu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,362 korda, 1 külastust täna)