Soomes leiutatud puulõhkumiskirvest pidi saama rahvusvaheline müügihitt, aga firma läks pankrotti

Soome kirvetootja Vipukirves Heikki Oy andis neljapäeval kohtusse sisse pankrotiavalduse. Raisio ettevõtte juht Hannu Karlsson kinnitas seda väljaandele Iltalehti.

Karlsson ütles, et raha enam ei jätkunud ja tuli pankrot. Soome puulõhkumiskirve Leveraxe leiutas Sipoo mees Heikki Kärnä. Veel viis aastat tagasi prognoositi kirvele suurt edu üle maailma. Videod kirvega töötamisest tõusid hitiks ning kirves kogus ühisrahastusega 223 000 eurot, et tootmine käima panna.

Eesmärk oli viia kirves üle maailma, aga see paraku ei õnnestunud. Turundus oli nii kallis, et selleks ei jätkunud enam raha. Kirve tootmine oleks pidanud olema mõne suure firma küljes, väiksena ei suudetud maailma vallutada.

Kirve tootmise hind Soomes tõusis 150 euroni. See ei suutnud võistelda Fiskarsi kirvega, mis maksab 70-80 eurot. Kirve tootmine viidi üle Mehhiko firmasse Truper ning odavam versioon pandi müüki poekettidesse Lowe ja Canadian Tire. Sellele vaatamata ei leidnud kirves Põhja-Ameerika puulõhkujate seas poolehoidu. Kirves osutus tavalise ameeriklase jaoks liiga keeruliseks.

Esimesed kirve proovijad ja ostjad olid hipsterid, kellele see leiutis väga meeldis, aga tavatarbija jaoks jäi see kaugeks. Leiutaja Heikki Kärnä oli veel 2015. aastal väga optimistlik. Samas tootis ettevõte aastatel 2017-2019 kahjumit 120 000 eurot. 2017. aasta käive oli 274 000 eurot, aga 2019. aastal vaid kümnendik sellest.

Kärnä ise leiab, et teda on petetud. Ta on 80-aastane mees ja ei lähe enam kohtu kaudu õigust nõudma. Kärnä väitel pole ta ise ettevõttest eriti midagi saanud ja raha on läinud eitea kuhu. Kärnä loodab jätkuvalt, et suudab oma leiutise maailma viia, aga kellegi teise kaudu. Kõik patendid on tema käes, samuti vaadatakse kirve kasutamise videoid miljoneid kordi.

Karlsson aga väitab, et leiutaja on teinud firmale pigem kahju. Karlssoni väitel on leiutaja mees, kes arvab, et teab kõike kõige paremini. Kärnä lahkus firma juhatusest ja hakkas tegutsema omapäi. Olukord on kehv, tunnistas Karlsson.

Muistatko, kun suomalaiskirvestä vietiin kovalla kohulla maailmalle? Nyt konkurssi ja ilmiriita

Heikin vipukirveestä piti tulla vientihitti. Lopulta kirves ei löytänyt kansainvälisille pöllisavotoille. Jäljellä on sekava soppa, jossa keksijä ja toimitusjohtaja ovat ilmiriidoissa. Vipukirves Heikki Oy jätti viime viikon torstaina konkurssihakemuksen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. Asiasta uutisoi ensin Talouselämä. Raisiosta toimineen yhtiön toimitusjohtaja Hannu Karlsson vahvistaa asian Iltalehdelle. – Rahat eivät riittäneet, tuli konkurssi eteen.

Kommentaarid
(Külastatud 4,471 korda, 1 külastust täna)