Soome valitsuse nõupidamistel osalenud peaarst: Valmistuge rasketeks koroona-nädalateks

Soome valitsuse nõupidamistel osalenud Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS peaarst Markku Mäkijärvi soovitas inimestel valmis olla rasketeks koroona-nädalateks.

Mäkijärvi hinnangul kasvab haiglates koroonapatsientide arv 3-4 nädala jooksul, mil ollakse kevadega samal tasemel. Mäkijärvi sõnul loodetavasti nii ei lähe, aga prognooside kohaselt kasvab patsientide arv 3-4 nädalat ja hakkab siis langema, vahendab MTV.

Aprilli lõpus oli halvimal ajal HUSi haiglates kokku 150 koroonapatsienti, kellest 50 olid intensiivis. Täna kolmapäeval oli HUSi haiglates kokku 41 koroonapatsienti, kellest intensiivis 7.

Need piirangud, mis Uusimaal nüüd rakendatakse, hakkavad mõju avaldama teatud viivitusega. Nakatumiste arv väheneb paarinädalase viivitusega, aga enne kui see avaldab mõju haiglapatsientidele, läheb veel nädal või paar, ütles Mäkijärvi.

Kõige hullem asi on see, kui nakatumiste ja haiglapatsientide arv ei lange, aga see on vähetõenäoline, ütles Mäkijärvi.

Mäkijärvi ütles, et kui haiglapatsientide arv tõuseb kevade tasemele, ollakse raskes olukorras. Juba praegu on haiglad ja EMO-d patsiente täis. Pole enam lisaruumi ega personali. Praegu on kevadest erinev olukord, kuna siis oli intensiivi jaoks haiglates kohti vabaks tehtud. Kui nüüd kasvab intensiivravi patsientide arv üle 30, on vaja taas erikorraldust.

Tavaliste haiglapatsientide koha pealt on samuti vaja erikorraldust juba enne, kui 150 kohta täituvad. See tähendab näiteks vähemoluliste lõikuste edasilükkamist. Möödunud nädalal kerkis Uusimaal koroonaga nakatumiste arv 1000 pealt 1600 peale.

Mäkijärvi ütles, et eelmise nädala lõpus hakkas lisanduma väga palju patsiente haiglasse ja intensiivi. Ta rääkis valitsuse liikmetele, et olukord on murettekitav ja meenutas seda, mis kevadel toimus.

Kommentaarid
(Külastatud 984 korda, 1 külastust täna)