Soome valitsuse allikad: kui on 1000 nakatumist päevas, siis võib tulla eriolukord

Soome valitsuse allikad kinnitasid väljaandele Iltalehti, et kui nakatumiste arv kasvab 1000-ni päevas, või Uusimaal vastavalt 700-ni, siis kaalutakse uuesti eriolukorra kehtestamist.

Kuigi valitsus koguneb homme teisipäeval, 24. novembril erakorralisele istungile, ei arutata seal veel eriolukorra kehtestamist. Soome justiitsministeerium aga ei poolda eriolukorra kehtestamist, kuna kohalike meetmetega on võimalik piirata üle 10 inimesega kogunemisi üle terve riigi.

Allikate väitel ei nõustuks ka parlamendi põhiseaduskomisjon enam niisama lihtsalt eriolukorraga, kui enne seda pole kasutatud muid võimalusi. Selleks muudeti peale kevadet nakkushaiguste seadust ning see võimaldab minna koolidel üle distantsõppele ilma eriolukorda kehtestamata.

Soomes on siiski arutatud ka eriolukorra võimalust ning seda hakatakse kaaluma siis, kui nakatumise arv kasvab 1000-ni päevas või Uusimaa maakonnas 700-ni.

Pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru aga ütles laupäeval, et karminad piirangud võivad tulla juba siis, kui nakatumiste arv kasvab Uusimaal 1000-ni ühes nädalas. See piir on Uusimaal juba kätte jõudmas.

Eriolukorraga on võimalik panna näiteks meedikuid vajadusel tegema tööl ületunde ning katkestama puhkuseid. Samuti saab kehtestada nõudeid erakliinikutele või rakendada nad riigi teenistusse.

Lähteet IL:lle: Valmiuslaki otettaneen harkintaan, jos Suomessa kirjataan 1 000 tai Uudellamaalla 700 tautitapausta päivässä

Ensin uusia koronarajoituksia pitäisi antaa STM:n ohjauskirjeillä, mikä vaatii hallitukselta poliittista tahtoa. Iltalehden lähteiden mukaan hallitus kokoontuu keskiviikkona neuvottelemaan uusista koronarajoituksista. Tällä hetkellä hallitus ja oikeusministeriö eivät valmistele Suomen siirtämistä poikkeusoloihin, hallituslähteet kertovat IL:lle. Oikeusministeriö ei lämpene ajatukselle poikkeusoloista, koska ministeriöiden ohjauskirjeillä on mahdollista velvoittaa Aluehallintovirastot asettamaan esimerkiksi 10 hengen kokoontumisrajoitus käytännössä koko maahan.

Kommentaarid
(Külastatud 2,343 korda, 1 külastust täna)