Soome valitsus tahab ühildada koroonaäpi teiste ELi riikide vastavate äppidega

Eelnõu eesmärk on võimaldada Soome koroonaäpi Koronavilkku koostalitlusvõimet teistes ELi/ EMP riikides või Šveitsis välja töötatud rakendustega. Koronavilkku kasutaja võib nakatumisest teatamisel saata teavet mõnes teises riigis välja töötatud rakenduse kasutajale võimaliku kokkupuute kohta ning saada teavet tema võimaliku kokkupuute kohta teise riigi rakenduse kasutajalt.

Eelnõus tehakse ettepanek sätestada nakkushaiguste seaduses isikuandmete töötlemine seoses infosüsteemi piiriülese kasutamisega. Valitsuse eelnõu nakkushaiguste seaduse ajutiste muudatuste kohta oli kooskõlastusringil 13. – 30.10.2020.

Koronavilkku (tõlkes: Koroonavälk) koostalitlusvõime teistes ELi/ EMP riikides ja Šveitsis välja töötatud rakendustega võimaldab koroonaviiruse nakkuse ahelate tõhusamat katkestamist ja takistada epideemia levikut isegi siis, kui rakenduse kasutajad liiguvad koostalitlusvõimes osalevate riikide vahel. Praegu on koostalitlusvõimega liitunud Saksamaa, Itaalia, Iirimaa, Hispaania ja Läti.

Seadus näeb ette isikuandmete kasutamise, isikuandmete edastamise mõne teise ELi/ EMP riigi või Šveitsi määratud riigiasutusele või ametiasutusele, et jõuda koroonaviirusega potentsiaalselt kokku puutunud isikuteni, ja Koronavilkku kasutaja nõusoleku.

Koroonavälgu kasutaja otsustab seetõttu ise, kas soovib osaleda piiriüleses teabevahetuses. Teave, milles isikut po,e võimalik tuvastada edastatakse Euroopa Komisjoni pakutava turvalise teenuse kaudu. Enne koostalitlusvõime alustamist hindab Soome transpordi- ja kommunikatsiooniameti küberturvalisuse keskus süsteemi infoturvet.

Eelnõus tehakse ettepanek, et seadus jõustuks 30. novembril 2020 ja oleks jõus 31. detsembrini 2021.

Kommentaarid
(Külastatud 82 korda, 1 külastust täna)