Soome terviseameti esindaja: jõulud tuleks veeta vaid oma lähima pere seltsis, ohtlik aeg kestab pool aastat

Soome terviseameti tervise ohutuse osakonna juhataja Mika Salminen ütles, et jõulud tuleks veeta vaid oma lähimate pereliikmete seltsis ning ohtlik aeg kestab veel pool aastat.

„Kui need ühed jõulud veeta selle mudeli järgi ja proovitaks veidi teistmoodi, siis ei ole see maailma lõpp,” ütles Salminen. Ta lisas, et see on terviseametilt pigem ettepanek, mitte soovitus, vahendab Helsingin Sanomat.

Ettepanek koosneb kolmest osast: jõulud veeta oma lähimate pereliikmete seltsis, vanavanematega kohtumine kaugühendust kasutades ning mõelda suguvõsaga suhtlemise peale videokõnede kaudu üle interneti.

Koroona leviku piiramise seisukohalt on kõige parem see, kui jõule veedaks koos need inimesed, kes juba niigi elavad koos. Salminen soovitab mõelda, kas on vaja üle terve Soome sugulasi või sõpru ühte kohta kokku ajada.

Salminen ütles, et kõlab ehk imelikult, aga see pole praegu püsiv olukord. Järgmised jõulud saab veeta taas normaalolukorras. Salminen rõhutab, et tegemist pole mingi käsu või keeluga, vaid loodetakse inimeste nö tervele mõistusele. „See on vaba ühiskond, kus inimesed saavad ise otsustada, mida teevad,” ütles Salminen.

Soomes on viimastel nädalatel koroonaga nakatumine järgi andnud. Hingamisteede kaudu levivate haiguste epideemiatel on aga omadus talvekuudel ägeneda. See pole teada, miks see nii on, aga nii see on, märgib Salminen. Selle vastu midagi teha ei anna. Seetõttu ei saa ka veel öelda, et haigus on seljatatud. Olukord võib Soomes väga kiiresti halveneda. Valvsuse säilitamine on väga oluline. Samuti on hea vältida suuri rahvamasse.

Salmineni väitel on ohtlikku aega veel pool aastat. Näiteks kaugtöösoovitus kehtib peale aastavahetust veel paar kuud.

Paljudes teistes Euroopa riikides on koroona olukord Soomest palju halvem. Näiteks Rootsis on tuvastatud viimastel päevadel lausa rekordilised üle 4000 nakatumise päevas. Suurbritannias kehtestatakse neljapäeval, 5. novembril eriolukord, mis kestab 2. detsembrini.

Salmineni väitel ei lähe olukord Euroopas lähiajal paremaks. Samas on see hoiatav näide, kui hulluks võib Soomes olukord minna. Seetõttu ei saa veel käsi rüppe lasta. Soomes ei tuleks mõelda, et võib nii hulluks minna, aga tuleks olla selleks valmis. Tõrjetööd tuleb jätkata.

Koronavirus | THL:n Mika Salminen: Joulu kannattaa viettää vain ydinperheen kanssa, “varovaisuuden aika” kestää ainakin puoli vuotta

“Jos tämä yksi joulu kestettäisiin tällä mallilla ja kokeiltaisiin vähän toisenlaista tapaa, niin ei se varmaan maailmaa kaada”, sanoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen. Joulunvietto koko suvun voimin ja uudenvuoden juhliminen isolla porukalla ei ole tänä vuonna suositeltavaa, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen. Salminen muotoilee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kannan olevan enemmän ehdotus kuin suositus.

Kommentaarid
(Külastatud 783 korda, 1 külastust täna)