Soome naine järgis kõiki soovitusi ja sai ikka koroona – nüüd hoiatab teisi

Tamperes elav vabakutseline ajakirjanik Taina kirjutab sotsiaalmeedias, kuidas on suhtunud koroonasse kogu aeg ettevaatusega.

Naine jättis koos mehe Harriga ära kõik külaskäigud, poeski käidi vaid korra nädalas. Poes kandis ta maski, kuigi seda tegid vähesed. Maski kandmise tõttu tema üle isegi naerdi, vahendab Yle.

Naine märkis, et nad elasid nagu nunnad või mungad kloostris ja järgisid kõiki ohutusnõudeid. Aga ikka läks nii, et nad said mõlemad kuu aega tagasi koroona. Mees puutus nakkusega kokku seoses tööga ja nad käisid mõlemad testi tegemas.

See oli šokeeriv, kui kirjaga tuli koju teade positiivse COVID proovi kohta. Algul oli tunne, et see on viga, sest kõik oli tehtud õigesti.

Taina tahab nüüd asjast rääkida avameelselt, kuna tal on mulje, et paljud ei võta haigust tõsiselt. Nakatumine on äraspidine lotovõit, aga selle vastu ei saa enam midagi, kui see on käes. Koroonaga nakatunuid tihti süüdistatakse, aga nakkuse võib saada ka nii, kui järgid kõiki soovitusi ja reegleid.

Paljudel juhtudel nakatutakse perekonna sees. Näiteks Pirkanmaal oli eelmisel nädalal 66 nakatumist ja neist 15 olid seotud perekonnaga. Kolmandikul juhtudest polnud nakatumise allikat võimalik kindlaks teha.

Terves Soomes on 55 protsenti ehk üle poole tuvastatud päritoluga nakatumistest perekonna sees. Pärast testitulemuse teadasaamist tekkisid Tainal ja tema mehel haigusnähud. Palavik kestis üle nädala, lihased ja liikmed olid valusad. Hingata oli valus. Viirus sundis päris voodisse. Olukord oli raske, aga haiglasse ei mindud. Hiljem tekkis veel nahalööve. Nakatumisest on möödas neli nädalat, aga põletiku ja veresuhkru tase on ikka kõrge.

Keegi ei tea, millega see kõik lõppeb. Haiglasse hingamisaparaadi alla ei tulnud minna, aga niisama kerge viirusega polnud samuti tegu. Koroonaviirus on mõjutanud mehe ja naise elu, sest mõlemad on ettevõtjad. Kevadel haigestus Taina isa raskelt kopsupõletikku ja teda ei saanud piirangute tõttu vaatamas käia. Isa sai näha alles haiglas surivoodil. See oli raskem kui enda haigestumine.

Taina ja Harri kaks nädalat kestnud isolatsioon lõppes kaks nädalat tagasi. Naine räägib, kuidas koroonapatsient jääb oma hädaga üksi. Jälitamise ja isolatsiooni kohta tuleb mitu kõnet, aga keegi ei võta ühendust tervisekeskusest ega küsi, kuidas haigus kulgeb. Olukord võib üksi elavale eakale inimesele olla üsna hirmutav, kui avalikkuses räägitakse palju koroonasurmadest ja intensiivravist.

Süsteemi huvitab vaid jälitamine ja isoleerimine, aga mitte üksi kodus oleva haige olukord, leiab Taina. Lisaks kaasneb koroonaga sildistamine. Koroonaga haigestumine oleks nagu katk või koolera, seda isegi siis, kui pole sünnipäevadel ega välismaal käinud.

Tiina hoiatab nüüd inimesi koroona eest. Paljud on piirangutest väsinud, aga alles nüüd haigestumine algab.

Taina Kanerva piti maskia, noudatti ohjeita sekä vältti kaikkia menoja – silti hän sairastui pahoin koronaviruksesta: “Käänteinen lottovoitto”

Yli puolet jäljitetyistä tartunnoista tapahtuu samassa taloudessa asuvilla. Moni saa tartunnan perhepiirissä, vaikka varoisi kontakteja ja kulkisi maski päässä. Tamperelainen freelancer-toimittaja Taina Kanerva on ottanut koronaviruksen koko ajan vakavasti. Kanerva perui miehensä Harri Järvisen kanssa kaikki mahdolliset menot. Kaupassakin käytiin vain kerran viikossa. Kaupassa Kanerva piti maskia, vaikka toisella kotipaikkakunnalla Sastamalassa vain harva piti.

Kommentaarid
(Külastatud 1,113 korda, 1 külastust täna)