Soome ettevõtja tellis internetist nn maagilisi seeni, sai selle eest karistada, aga ei kahetse

Nn hämaras internetis tegutsenud ja Tor veebilehitseja kaudu kättesaadav olnud Silkkitie (tõlkes: Siiditee) teenuse kaudu keelatud aineid tellinute kohta on Soome politseis menetluses ligi 3000 kuriteoteadet. Osa juhtumeid on jõudnud kohtusse ja karistuse saamiseni.

Üks karistuse saajatest on 35-aastane edukas ettevõtja, kes rääkis, et sai tänu maagilistele seentele leevendust oma raskele olukorrale, vahendab MTV.

Ettevõtja põhjendab seente kasutamist lähedase inimese haigusega. Ettevõtja on varem kohtulikult karistamata, samuti pole ta kasutanud narkootikume. Tema ettevõttel on mitme miljoni euro suurune käive ja kümmekond töötajat.

Ettevõtja räägib, et pole selline, kes läheks tänavalt midagi ostma. Ta tellis Tor võrgu ja Siiditee kaudu esialgu psilosybe seeni 2018. aastal 244,26 euro eest, siis 2019. aasta algul veel 223,07 euro eest. Ta oli lugenud mitmeid uuringuid selle kohta, kuidas maagilised seened olid aidanud jagu saada depressioonist ja isegi suitsetamisest. Ettevõtjal aitasid seened üle saada hirmust surma ees ja surmaga leppida.

Ettevõtja rääkis, et tarvitas seeni üksi maakohas. Ta räägib, et oleks ka ilma toime tulnud, aga sellises olukorras tahtis kasutada kõiki võimalusi. Politsei võttis temaga ühendust 2019. aasta lõpus. Ta võttis kohe süü omaks, mistõttu asi jätkus kirjalikus menetluses, ehk otsus saabus e-postiga. Ta tunnistas kõik üles, ei hakanud midagi varjama.

Tavapäraselt oleks selline kogus tähendanud lihtsalt kasutamisega seotud väikest trahvi, aga kuivõrd tema tellis seened välismaalt, siis esitati süüdistus ja asi läks kohtusse. Otsus tuli kirjalikus menetluses juunikuus. Kahe kuriteo eest määrati rahatrahv 60 päevamäära ulatuses, mis mehe jaoks teeb 2580 eurot. Lisaks tuleb maksta 80 eurot kuriteo riigilõivu.

Karistusest on ettevõtja rääkinud vaid oma naisele. Kui politsei temaga aasta tagasi ühendust võttis, siis oli see väike mure võrreldes tema isiklike probleemidega.

Ettevõtja mõtles mingil hetkel, et teda ei tohiks keegi süüdi mõista looduses kasvavate tervendavate seente kasutamise eest. Ta leiab, et seened on hoopis eri asi võrreldes kokaiini ja muude kangete narkootikumidega, mille kasutamise eest on karistused samasugused.

Politseile on laekunud Silkkitie kaudu tellitud ainete eest ligi 3000 teadet, millest kõigi puhul pole isikutega veel ühendust saadud. Kahtlusaluste hulgas on erinevaid inimesi, seal on meedikuid ja teisi. Palju on selliseid inimesi, kes on varem karistamata. Soome on toodud Silkkitie kaudu üle 100 erineva aine. Põhiliselt telliti tooteid väiksematesse kohtadesse, kus polnud aineid saada.

Toll sai ostjate andmed kätte 2019. aastal. Silkkitie teenus oli üks suuremaid Euroopas. Asjad jõuavad kohtusse käesoleval ja järgmisel aastal.

Kommentaarid
(Külastatud 952 korda, 1 külastust täna)