Siseinfo: Soomes vaadatakse reisipiirangud taas ümber, riiki sisenemisel hakatakse nõudma testi

Soome valitsus kehtestab lähipäevil taas uued reisipiirangud. Asjaga on kiire, kuna praegused piirangud kehtivad kuni 22. novembrini. Otsuseid oodatakse juba homme, neljapäeval.

Piirangute teema on valitsuse jaoks raske juriidiliste probleemide tõttu, samas ootavad turismiettevõtjad pikisilmi uusi otsuseid, vahendab MTV.

MTV Uudiste andmetel on valitsus kaalunud mudelit, kus Soome võib tulla 3 päevaks, kui enne seda on lähteriigis tehtud eelneva 48 tunni jooksul negatiivne koroonatest. Reisija peab tegema teise testi peale Soome saabumist, kui reis kestab 3-6 päeva.

Kui reis kestab kauem kui 6 päeva, tuleb olla peale Soome saabumist 3 päeva karantiinis ja alles siis teha teine koroonatest.

Soome parlamendi allikate väitel on see skeem aga liiga keeruline. Asi peaks olema võimalikult lihtne: kui oled terve, siis oled Soome teretulnud, kui mitte, siis hoia eemale. MTV Uudiste andmetel ei leia liiga keeruline eelnõu parlamendi sotsiaal- ja tervisekomisjonis heakskiitu. Heaks kiidetakse vaid piisavalt lihtne ja läbipaistev mudel.

Parlamendis ollakse vastu ka sellele, et lisaks testidele nõutakse veel karantiini. Ei saa olla nii, et nõutakse kahte testi ja siis veel karantiini otsa. Vaja oleks võtta kasutusele koroona kiirtestid, ütles parlamendi valitsusliidu allikas.

Probleemid on tekkinud ka lähteriigis tehtud koroonatestidega. Näiteks Skopjest Turusse sõitnud reisijatel tuvastati Soomes teise testiga koroonaga nakatumine, kuigi reisijal oli kodumaalt kaasas värske negatiivne testi tulemus. Seetõttu on oluline, et Soomes tehtud test oleks negatiivne.

Parlamendis pooldatakse koroona kiirteste, kus vastuse saab 15 minuti jooksul. Need testid on sama usaldusväärsed nagu laboris tehtud testid. Hind on samuti palju soodsam, ligi 10 eurot testi kohta.

Laborid kulutavad suuri summasid testide peale, kuigi kiirtestid annavad sama tulemuse. Soomes on kulutatud laboritestide peale juba sadu miljoneid, rääkis valitsusliidu allikas.

Valitsus juba võttis ühe ette valmistatud reisipiirangute eelnõu parlamendist tagasi. Eelnõu oli halvasti ette valmistatud ja selles oli põhimõttelisi probleeme. Valitsuse uued piirangud tehakse muudatustena nakkushaiguste seadusesse. Uut eelnõud valmistatakse praegu ette sotsiaal- ja tervise- ning siseministeeriumis.

Eelnõuga on kiire, sest 23. novembril kaovad Soomes Schengeni-sisesed piirangud. ELi välispiiri piirangud jäävad alles. See tähendab, et Schengeni piirkonnast võib Soome siseneda vabalt, sest Schengeni piirkonnas kehtib vaba liikumine.

Soome valitsus ei saa enam ilma mõjuva põhjuseta Schengeni piirkonnas liikumist piirata. Ametivõimud peavad nüüd välja selgitama, kas piiranguid on võimalik pikendada. See on selge, et uus seadus ei jõustu enne 23. novembrit.

Seadus jõutakse vastu võtta enne aastavahetust, kui eelnõu jõuab parlamenti järgmisel nädalal. Kui aga asi jääb venima, siis ei jõuta eelnõud enam käesoleval aastal menetleda ning menetlus jätkub veebruaris peale parlamendi pausi.

Kommentaarid
(Külastatud 8,613 korda, 1 külastust täna)