Siseinfo: Soome jätkab üldist piirikontrolli, kuna sellele pole alternatiivi leitud

Soome Yle andmetel jätkab Soome valitsus senise üldise piirikontrolliga, kuna sellele pole alternatiivi leitud.

Kevadel oli Soome üks paljudest Euroopa Liidu riikidest, mis taastas piirikontrolli. Nüüd on Soome üks vähestest, kes kontrollib kõiki piiriületajaid.

Euroopa Komisjoni andmetel kontrollib Schengeni sisepiiri peale Soome veel Taani ja vaba liikumise alasse kuuluv Norra. Ka Ungari taastas sügisel sisepiiril kontrolli.

Soome koroona olukord on Euroopa parim. Üks põhjusi on reisimise piiramine. Sügise jooksul on vahe Soome ja muu Euroopa nakatumise olukorra vahel kärisenud eriti suureks.

Järgmisel nädalal peaks Soome valitsus otsustama, kas jätkata Euroopa kõige karmima poliitikaga. Otsust hakatakse ette valmistama nädala algul ning lõplik otsus tehakse neljapäeval. Siseminister Maria Ohisalo ei soovi veel avalikustada, mis ettepaneku ta valitsusele teeb. Samas on tema väitel selge, et piiriületus peab olema ohutu igas olukorras.

Euroopa Liidus tohib sisepiiri kontroll kesta kuni 6 kuud. Soome jaoks on see aeg juba täis saanud, aga seni pole korralikku testimise süsteemi piiril, rääkis Ohisalo.

Yle-le laekunud siseinfo põhjal ei ole piirikontrolli jätkamisele praegu alternatiivi, kuna Soome pole suutnud luua korralikku testimis- ja karantiinisüsteemi piiril.

Yle andmetel tahab valitsus piirikontrolliga jätkata. Siseministeerium valmistas oktoobrikuus ette otsust, et piirikontrolliga jätkatakse. Õiguskantsler aga peatas selle otsuse, kuna põhjendused selleks polnud veel piisavad.

Õiguskantsler Tuomas Pöysti ütles, et ta on nõudnud põhjendusi piirangute jätkamiseks. Pandeemia algul nõustus Euroopa Komisjon sellega, et vaba liikumist piirati, aga enam see nii ei ole. Nüüd nõuab Euroopa Komisjon muid lahendusi pandeemia piiramiseks.

Õiguskantsleri arvates peaks Soome loobuma piirikontrollist ja riiki sisenemise piiramisest, aga tegema seda nii, et pandeemia ei paisuks.

Vaba liikumine tähendab, et Euroopa Liidu riikide kodanikud võivad vabalt Schengeni maade vahel liikuda ning olla 3 kuud teises liikmesriigis tööotsingutel. Piirangute tõttu on Euroopa Liidu kodanikud Soome tuleku suhtes sama raskes olukorras nagu ülejäänud maailm. Soome saab siseneda ainult vältimatutel põhjustel. Seetõttu pole turismireisid Soome võimalikud, mis põhjustab suurt kahju turismisektorile.

Teisalt ei ole Soome oodata suurt turistide voolu isegi siis, kui piirid avatakse. Paljud riigid, kust Soome tullakse on juba piiranud või soovitanud vältida reisimist välismaale.

Õiguskantsler Pöysti hinnangul on Soome tänu reisipiirangutele paremas olukorras, aga nii ei saa kesta igavesti. Piiriliikluse vähendamisest on olnud kasu, aga Soome peab leidma muud viisid samasuguse tulemuse saavutamiseks.

Yle küsis ka Euroopa Komisjonilt, kas Soome võib jätkata piirikontrolliga. Euroopa Komisjoni hinnangul kahjustab piiride sulgemine ja piiriületuse piiramine terve liidu majandust ja ühiskonda, mistõttu tuleks piiriületuse piiramist vältida. Liikumise piiramise asemel tuleks kasutada muid meetodeid, et pandeemia levikut piirata. Vaba liikumist tuleks piirata vaid siis, kui see on rahvatervise seisukohast vältimatu.

Euroopa Komisjon võtab samas arvesse koroonapandeemia iseärasusi. Euroopa Liidu riigid leppisid oktoobrikuus kokku testimise ja infovahetuse paremas koordineerimises. Samas on piiriületust Euroopa Liidus piiratud ka muul ajal peale 2015. aastat, seda terrorismi ja organiseeritud kuritegevuse ohjeldamiseks.

Schengeni eeskirjad näevad ette, et piirikontroll tohib kesta 6 kuud, aga Soomes on see kestnud alates märtsikuust. Kuus kuud on juba läbi saanud. Kui Soome uut otsust ei tee, siis kaob piirikontroll 22. novembril. Piirivalve on valmis uueks otsuseks, kui valitsus selle teeb. Seni on piiriületuse piiramist peetud vältimatuks, et kaitsta inimelusid.

Soome on juba pikalt valmistanud ette seaduseelnõud, mis võimaldaks testimist ja karantiine. Seaduseelnõu pole aga kuhugi jõudnud. Eelnõu ettevalmistamine viidi transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumist üle sotsiaal- ja terviseministeeriumisse. Uus eelnõu on kooskõlastusringil ja seda ei jõuta enne vastu võtta, kui piirikontrolli praegune tähtaeg täis saab.

Eelnõus eeldab valitsus Soome tulijatelt negatiivse koroonatesti ettenäitamist ja Soomes uute testi tegemist, et vältida karantiini. Valitsus soovis teha ka eraldi otsust, millega oleks piiril saanud juba uut süsteemi rakendada, aga see sumbus erimeelsustesse valitsuse sees. Kui praeguse eelnõu kooskõlastusring läbi saab, otsustab sotsiaal- ja terviseministeerium, kas esitab selle parlamendile kinnitamiseks.

Kui piirikontrolli on kavas jätkata, siis peavad õiguskantsleri hinnangul olema selleks piisavad põhjendused. Äärmisel juhul on võimalik ajutise piirikontrolli korra jätkamine, aga see peab olema kooskõlas Euroopa Liidu seadustega. Praegused seadusemuudatused ei võimalda ette valmistada piisavalt põhjendatud korraldust. Lisaks peab seadus olema selline, et inimesed sellest aru saavad ja ettevõtjad teaksid valmistuda. See on raske ülesanne ja praegune seaduste ettevalmistamine pole olnud tasemel, leiab õiguskantsler.

Suomi valmistautuu jatkamaan Euroopan tiukimpia matkustusrajoituksia – oikeuskansleri hoputtaa etsimään vaihtoehdon sisärajatarkastuksille

Ylen tietojen mukaan hallitus ei ole löytänyt vaihtoehtoja sisärajatarkastuksille. Viime keväänä Suomi oli yksi monista EU-maista, joka palautti tarkastukset kaikille rajoille. Nyt Suomi on yksi harvoista, joka tarkastaa edelleen kaikki rajanylittäjät. EU-komission mukaan Suomen lisäksi vain Tanska ja vapaan liikkuvuuden alueeseen kuuluva Norja tarkastavat yhä myös Schengen-alueen rajanylittäjät.

Kommentaarid
(Külastatud 2,428 korda, 1 külastust täna)