Rootsi arstid valmistuvad koroonahaigete plahvatuslikuks kasvuks

Rootsis levib koroona praegu nii kiiresti, et mõne nädala pärast võib olla juba suur torm. Stockholmi ametivõimud teatasid käesoleval nädalal, et iga viiendal testitul on koroona.

Täpsemalt tehti Stockholmis eelmisel nädalal 42 000 koroonatesti ja nakatumine tuvastati enam kui 20 protsendil. Veel kolm nädalat varem tuvastati nakatumine ligi 5 protsendil testitutest, vahendab Helsingin Sanomat.

Stockholmi Karolinska haigla nakkushaiguste kliiniku arst Hedvig Glans valmistab personali ette haigete arvu plahvatuslikuks kasvuks. Tema väitel on murettekitav see, kui kiiresti nakatumiste arv kasvab.

Kui praegune kasv jätkub, on 2-3 nädala pärast haiglas mitu korda rohkem koroonapatsiente. Rootsi on õppinud kevadest, mil haiglad töötasid piiri peal. Tööl oli tavapärasega võrreldes kahekordne hulk inimesi. Tehti ületööd ja lükati edasi puhkuseid. Kevad oli raske, mistõttu on personal väsinud. Nüüd aga hakkab kõik otsast peale.

Õnneks ollakse nüüd targemad kui kevadel. Kaitsevahendeid on samuti rohkem. Ravimid on edasi arenenud. Nüüd teavad arstid, et verevedeldajad ja kortisoon aitavad koroonahaigeid. Mõnesid patsiente aitab viiruseravim remdesiviir.

Glans märgib, et Rootsis esineb veel soovmõtlemist, et viirus on seljatatud. Numbrid näitavad kahjuks, et nii see ei ole. Haiglas teadsid kõik, et teine laine tuleb, küsimus oli ainult selles, millal.

Rootsis kasvab koroonaga nakatumine üle terve riigi. Mitmetes piirkondades ei suudeta teha enam vajalikult hulgal teste. Rootsi sotsiaal- ja terviseminister Lena Hallengren kutsus kolmapäeval kokku hädaistungi, et testide hulka suurendada.

Rootsis kasvab koroonasurmade arv. Eile neljapäeval registreeriti 40 surma, kolmapäeval 25. Kokku on Rootsis registreeritud 6122 koroonasurma. Kolmapäeval tuli teade armastatud Rootsi näitleja, 86-aastase Sven Wollteri surmast. Ta oli käinud Stockholmis, saanud sealt koroona ning suri teisipäeval.

Teisipäeval oli Stockholmi piirkonna haiglates 393 koroonahaiget, kellest 36 olid intensiivis. Alates reedest kasvas koroonapatsientide hulk 120 võrra. Patsientide hulk oli kõrgeim aprillis, mil neid oli 1100. Praegu on Rootsis haiglates 1000 koroonapatsienti. Intensiivravi kohtadest on vabad veel vaid 28 protsenti. Iga neljas patsient intensiivis on koroonapatsient.

Koroona on jõudnud taas Rootsi vanadekodudesse ja seal on tuvastatud juba 400 juhtu. Vanadekodudes on nüüd kehtestatud külastuskeeld. Kevadel tunnistasid Rootsi ametivõimud, et ebaõnnestuti vanurite kaitsmises viiruse eest.

Rootsis on juhtivad arstid nõudnud valitsuselt karme piiranguid, kuni väljas liikumise keeluni välja. Soovitusi on viimastel nädalatel karmistatud. Rootsi valitsus ei soovita kohtuda kellegi teisega peale oma majapidamise. Kolmapäevast alates tuleb lõpetada alkoholi müük igal pool kell 22.

Rootsis hoitakse nüüd hinge kinni, mis saama hakkab. Probleem on selles, et inimesed ei soovi piiranguid ega soovitusi enam järgida.

Koronavirus | Ruotsalaissairaala valmistautuu potilasmäärän valtavaan kasvuun 2-3 viikossa: Ylilääkäri harmittelee kansalaisten toiveajattelua, että virus olisi lyöty

Karoliinisen yliopistosairaalan infektioklinikan avustava ylilääkäri Hedvig Glans valmistaa henkilöstöään kohtaamaan kasvavat potilasmäärät. Ruotsi on oppinut tämän vuoden keväästä runsaasti. Koronavirustartunnat leviävät Ruotsissa nyt siihen tahtiin, että muutaman viikon päästä edessä voi olla myrsky. Tällä viikolla Tukholman viranomaiset kertoivat, että joka viidenneltä testatulta löytyi koronaviruksen aiheuttama tartunta.

Kommentaarid
(Külastatud 439 korda, 1 külastust täna)