Professor: Taanist võib muteerunud koroonaviiruse tõttu saada uus Wuhan – mis seis on Soomes?

Lõuna-Taani ülikooli mikrobioloogia professor Hans Jørn Kolmos ütles, et kui piisavalt kiiresti mingifarmidest levima läinud muteerunud viirusele ei reageerita, saab Taanist uus Wuhan.

Taani mingifarmidesse levis koroonaviirus inimeste kaudu. Mingi organismis viirus muteerus ning nakkus kandus tagasi inimesele, nüüd juba ohtlikumal kujul, vahendab Dagbladet.

Taani terviseamet Statens Serum Institut andis täna reedel teada, et Taanis on mingifarmides levima läinud muteerunud koroonaga nakatunud juba 214 inimest.

Minkidelt on leitud viis erinevat muteerunud koroonatüve, aga üks neist on selline, mille peale praegu väljatöötamisel olevad vaktsiinid ei mõju. Praegu on ohtliku tüvega nakatunud Taanis 12 inimest. Viirus pole inimese jaoks ohtlikum kui teised tüved, aga selle muudab ohtlikuks asjaolu, et vaktsiinid selle puhul ei toimi.

Professor Kolmos kiidab heaks Taani otsuse tappa kõik mingid, aga valitsus reageeris tema väitel liiga aeglaselt. Ta oli varem korduvalt hoiatanud mingifarmidega seotud ohtude eest, aga teda ei kuulatud.

Taani mingifarmides tuvastati koroona esimest korda juba juunikuus.

Praegu on teada, et minkidelt pärit ohtlik viiruse mutatsioon on levinud juba Taanist väljapoole. Mingifarmides on käinud paljud inimesed Ida-Euroopast ja nad on viinud viiruse kaasa oma kodumaale. Nii on Horvaatias tuvastatud uue ohtliku mutatsiooniga nakatunud inimesi, vahendab Politiken.

Kui Soomes tuvastatakse karusloomafarmidest koroona, võidakse mingid ja kährikud samuti hukata. Hukkamine toimuks siis inimeste tervise huvides, kuigi põhiliselt on inimesed need, kes loomi nakatavad. Seaduse järgi saavad karusloomafarmid hukatud loomade eest riigilt hüvitist.

Soome veterinaar- ja toiduameti andmetel nakkab koroona inimeselt minkidele väga kergesti. Nakatuda võivad ka kährikud. Soome mingifarmides on alustatud loomade masstestimist koroona suhtes. Seni pole Soomes karusloomadel koroonat tuvastatud.

Soomes algab karusloomade testimine käesoleval nädalal ja selleks on välja valitud 30 farmi kümnest eri omavalitsusest. Soomes on kokku ligi 900 karusloomafarmi ja need asuvad pea kõik Pohjanmaal.

Professor: Danmark risikerer at blive nyt Wuhan

Der er en risiko for, at Danmark kan starte en ny verdensomspændende viruspandemi, mener professor Hans Jørn Kolmos, der synes, myndighederne har reageret for langsomt på smittefaren fra mink. Virusforskere mener risikoen er lille og maner til ro.

Kommentaarid
(Külastatud 3,352 korda, 1 külastust täna)