Piinlik lugu: Soomes töötavad eestlased sattusid diskrimineerimise ohvriks

Soomes töötavad eestlased sattusid diskrimineerimise ohvriks, kui nad erinevalt oma Soome kolleegidest jäeti pärast lennufirmast koondamist töötukassa poolsest hüvitisest ilma.

Lennufirmas Norwegian lennusaatjana Soomes töötanud eestlased said märtsi lõpus teate, et on kuni 2021. aasta suveni saadetud sundpuhkusele ehk lomautettu. Kuid õnneks, või nii vähemasti algul näis, olid eestlased Soome töötukassa liikmed, vahendab Postimees.

Soomes kehtib süsteem, kus töötukassa maksab töö kaotanuile palga suurusega seotud töötushüvitist (ansiopäiväraha) 300–500 päeva jooksul sõltuvalt töö kaotanu staažist ja vanusest. Mõned kuud päevaraha kokkulepitult ka maksti, kuid juulis kuulutas eestlaste tööandja OSM Aviation OY Finland välja pankroti, said eestlased teate, et töölepingud on lõpetatud.

Eestlastele öeldi, et neil ei ole enam õigust saada töötushüvitist põhjendusega, et nad ei ela alaliselt Soomes. Samas on töötajatel Soomes elukohad ja nad on Soomes sisse registreeritud. Töötukassa Työttömyyskassa Pro põhjendas raha maksmata jätmist asjaoluga, et õigus hüvedele on vaid Soomes elavatel töötutel.

Õigusliku alusena viidati äraütlemises Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu määrusele 883/2004. Paljudele soovitati minna Eestisse ja võtta end Eestis arvele. Eestlased tunnevad nüüd, et neid diskrimineeritakse.

Eestlastel soovitati pöörduda sotsiaalkindlustusameti Kela poole ja taotleda sealt töötutoetust, mis on 502 eurot kuus.

Kommentaarid
(Külastatud 4,969 korda, 1 külastust täna)