Paha lugu: Soomes on hakatud autode küljest virutama katalüsaatoreid

Soomes on inimesed hädas, kuna autode küljest on hakatud virutama katalüsaatoreid. Helsingis elav Katja maksis oma 2002. aasta Opeli eest 700 eurot ja oleks sellega veel tükk aega sõitnud, kui ühel päeval poleks auto küljest kadunud katalüsaator.

Ilma katalüsaatorita auto tegi hirmsat häält ja ajas haisu sisse. Naine arvas algul, et auto on rikki läinud ja helistas mehaanikule. Teeninduses kuulis ta, et auto küljest on kadunud katalüsaator, vahendab Iltalehti.

Mehaanik rääkis, et see võtab aega kolm minutit, et elektrisaega katalüsaator alt ära võtta. Heitgaase vähendavates katalüsaatorites on väärismetallid nagu pallaadium ja plaatina, mida vargad taga ajavad.

Uus katalüsaator maksis autole 350 eurot ehk pool auto hinnast. Naine tegi varguse kohta politseile kuriteoteate.

Politsei andmetel on katalüsaatorite vargused eriti sagenenud just käesoleval, 2020. aastal. Aasta jooksul on tulnud ligi 400 teadet üle terve Soome. Kuritegu on pandud toime enamasti nii, et katalüsaator on öösel alt ära lõigatud tänavale pargitud autost.

Katalüsaatorivargused pole uus asi, aga varem on neid võetud autolammutusse toodud autode küljest. Vargad tahavad katalüsaatoreid neis sisalduvate väärismetallide roodiumi, plaatina ja pallaadiumi pärast. Nende metallide hind on Euroopas tõusnud.

Katalüsaatorite väärtus sõltub sellest, mis korras nad on. Näiteks hübriidautos püsivad katalüsaatorid puhtamad kui tavalises autos. Puhtamad metallid tõstavad katalüsaatori väärtust.

Põhiliselt võetakse katalüsaatoreid Soome lõunaosas, aga neid läheb ka mujal. Pohjanmaa politseis on tänavu registreeritud üle 40 juhtumi. Mõnede juhtumite puhul on üks varas võtnud mitu katalüsaatorit, mis näitab, et tegemist on varguste buumiga.

Katalüsaatoreid on kadunud ka Mikkeli, Oulu ja Kajaani kandis. Vargad on rünnanud ka autoromulaid ja ladusid.

Helsingis on katalüsaatoreid ära viidud ka kaubikute küljest, kuna need on suuremad ja saab parema hinna. Vargus käib nii, et auto tõstetakse üles ja katalüsaator lõigatakse vahelt välja. Hästi lähevad eriti vanemate autode katalüsaatorid, kuna neis on rohkem metalle. Varas saab katalüsaatori eest 200-1000 eurot, olenevalt auto margist.

Katalüsaatorid viiakse põhiliselt Baltimaadesse ja Saksamaale, mõned müüakse maha Soomes.

Onko autossasi vanha katalysaattori? Rahanhimoiset varkaat vievät sen nyt minuuteissa – “Tunkkaavat auton ylös ja syöksyvät alle”

Helsingissä asuva Katja Rael parkkeerasi vanhan Opelinsa normaalisti parkkipaikalle illalla, mutta seuraavan päivän kauppareissu jäi yllättäen tekemättä. – Kun lähdimme tytön kansa puolen päivän aikaan kauppaan, autosta lähti kauhea ääni. Vuosimallin 2002 Opel oli toiminut tyydyttävästi tuohon syyskuiseen päivään asti, ja 700 euroa autostaan maksanut Rael uskoi ajavansa sillä ilman suurempia ongelmia jatkossakin.

Kommentaarid
(Külastatud 6,158 korda, 1 külastust täna)