Oulu linn läheb teisipäevast koroona tõttu lukku

Põhja-Pohjanmaa maakond jõudis eile laupäeval kõige hullemasse, koroona ulatusliku leviku faasi, mistõttu läheb Oulu linn alates teisipäevast, 1. detsembrist 2020 lukku.

Suletakse kõik muuseumid ja muud kultuuriasutused, spordihallid ja ujulad ning treeningsaalid. Gümnaasiumid lähevad üle distantsõppele ning põhikoolides valmistutakse distantsõppele minekuks, vahendab Ilta-Sanomat.

Raamatukogu ja linna teenuspunktid on avatud piiratud ulatuses. Linn soovitab, et ka eraettevõtted sulgeksid oma esindused kaubanduskeskustes ja sisemänguväljakute ääres.

Oulus on koroona olukord kiiresti halvenenud. Täna pühapäeval oli kella 16 ajal tuvastatud juba 27 uut nakatumist, neist 3 välismaalastel ja 2 on seotud Stora Enso nakkusekoldega.

Käesoleval, 48. nädalal on Oulus tuvastatud kokku 220 koroonaga nakatumist, neist 66 olid Stora Enso tehases. Oulus on nüüd 147 nakatumist 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta.

Eriti hull on olukord Stora Enso tehase ehitusobjektil Nuottasaaris. Seal töötab ligi 1800 inimest kartongitehase ehitusel. Stora Enso kolle mõjutab tervet Soomet, sest töötajaid on üle Soome. Masstestimised on lõpusirgel ja sealt on tulemas veel uusi nakatumisi.

Täna pühapäeval kogunenud Oulu linna juhtkond otsustas sulgeda nakkuseohu tõttu kõik Oulu linna halduses olevad avalikud ruumid vahemikus 1.12. – 18.12. Eraettevõtetel soovitatakse talitada samamoodi.

Nakkushaiguste seaduse kohaselt teeb üksikasjalikumad otsused teisipäeval linna heaolukomisjon. Alles jäävad võimalused tegeleda tippspordiga. Võistlused korraldatakse ilma publikuta.

Nii täiskasvanute kui laste grupiviisiline huvitegevus peatatakse. Linna spordisaalid, ujulad ja treeningsaalid suletakse teisipäeval.

Kõrge nakatumise ohuga elanikkonnagruppe kaitstakse külastuskeeluga. Gümnaasiumid lähevad distantsõppele võimalikult ruttu, sama soovitatakse ka kutsekoolidele. Koolide praktika linna ruumides peatatakse.

Vajadusel ollakse valmis ka kogu põhikooliõpe viia üle distantsõppele. Soovitused tuginevad sotsiaal- ja terviseministeeriumi poolt maakondadele antud soovitustel. Põhja-Pohjanmaal teeb otsused piirangute kohta iga omavalitsus eraldi. Maakondlikult tahetakse keelata kõik üle 10 inimesega avalikud üritused ja kogunemised.

Põhja-Pohjanmaal on terve epideemia ajal tuvastatud 937 koroonaga nakatumist. Viimase ööpäevaga tuvastati 46 uut nakatumist. Piirkonnas on viimase 14 päevaga tuvastatud 100 000 elaniku kohta 86,2 nakatumist.

Kovat koronakeinot käyttöön – Oulun kaupunki sulkeutuu tiistaina

Stora Enson koronavirustilanne heijastuu myös muualle maahan, koska työntekijöitä on liikkunut ympäri Suomea. Oulun kaupunki sulkeutuu tiistaina. Kiinni menevät museot ja muut kulttuurilaitokset, urheilu- ja uimahallit, sisäliikuntapaikat ja kuntosalit. Lukioissa siirrytään etäopetukseen ja perusopetuksessakin varaudutaan etäopetukseen siirtymiseen. Kirjasto ja kaupungin asiointipisteet ovat avoinna rajoitetusti.

Kommentaarid
(Külastatud 1,114 korda, 1 külastust täna)