OOTAMATU PÖÖRE: Soome saab tõenäoliselt 23. novembrist alates Eestist vabalt sõita

Kuivõrd Soome valitsus pole saanud valmis uut reisimist piiravat seaduseelnõud, saab suure tõenäosusega alates 23. novembrist Eestist ja teistest Schengeni riikidest Soome vabalt sõita.

Nimelt pidi valitsus esialgse plaani kohaselt kas eile neljapäeval või täna reedel heaks kiitma nakkushaiguste seaduse ajutise muutmise eelnõu, aga seda ei juhtunud ja eelnõu saadeti tagasi seda ette valmistanud töögrupile. See tähendab, et seadust ei jõuta enne 23. novembrit parlamendis kinnitada ja suure tõenäosusega juhtub see alles järgmisel aastal, vahendab MTV.

23.november on aga see päev, mil kaotavad Soomes kehtivuse praegused piirangud Euroopa Liidu sisepiiridel ehk Schengeni piirkonnas reisimiseks. See omakorda tähendab, et alates 23. novembrist saab Eestist suure tõenäosusega Soome vabalt, ilma piiranguteta sõita.

Nakkushaiguste seaduse muudatuse eelnõu saab kõige varem valmis alles järgmisel nädalal. Siis läheb veel paar nädalat aega, et seadus läbib kooskõlastusringi. Alles siis saadetakse seaduseelnõu parlamenti arutamiseks.

Soomel on üha raskem reisimist piirata, sest Euroopa Komisjon ei luba enam Schengeni-sisest liikumist niisama lihtsalt piirata. Selleks peab olema väga mõjuv põhjus. Küll aga jätkuvad piirangud välispiiril ehk siis Soome puhul Venemaaga.

Kuivõrd reisimist piirava seaduseelnõu ettevalmistamine on jäänud toppama, on võimalik, et seda hakatakse parlamendis arutama alles järgmisel aastal. Sellisel juhul jätkub eelnõu menetlemine alles veebruarikuus, peale parlamendi aastavahetuse pausi.

Parlamendis annab oma hinnangu eelnõule sotsiaal- ja tervisekomisjon, põhiseaduskomisjon annab oma hinnangu sotsiaal- ja tervisekomisjonile.

Valitsus oli sunnitud oma eelmise reisimist piirava seaduseelnõu parlamendist tagasi võtma kolm nädalat tagasi. Eelnõu oli halvasti ette valmistatud ja selles oli põhimõttelisi probleeme.

Valitsuse uued reisipiirangud tulevad niisiis nakkushaiguste seaduse muutmise kaudu. Eelnõud valmistatakse praegu ette sotsiaal- ja tervise- ning siseministeeriumis. Varasemast on teada, et liiga keerulist eelnõud ei taheta parlamendi sotsiaal- ja tervisekomisjonis läbi lasta. Parlamendis ollakse näiteks vastu sellele, et inimene peab lisaks kahele koroonatestile veel Soomes karantiini jääma.

Kommentaarid
(Külastatud 6,856 korda, 1 külastust täna)