KUUM: Täna lõppeb Rootsi koroona-eksperiment ja tulevad karmid piirangud

Kuni tänaseni kestis Rootsis sealse terviseameti juhitud eksperiment, millega sooviti saavutada läbi nakatumiste karjaimmuunsus. Seetõttu Rootsis suuremaid piiranguid ei olnud. Eksperimenti juhtis sealse terviseameti Folkhälsomyndigheten peaepidemioloog Anders Tegnell.

Eelmisel nädalal aga võtsid poliitikud Tegnellilt juhtohjad üle ning tänasest kehtivad karmid piirangud. Sõnum on see, et kevadist katastroofi ei taheta enam korrata, keelatud on kõik üke 8 inimesega kogunemised ning baarid tuleb sulgeda kell 22 õhtul.

Rootsis on koroona taas läinud ülekäte. Reedel tuvastati ööpäevas 7240 koroonaga nakatumist, mis on uus rekord. Haiglakohad täituvad kiiresti ja koroonasurmade arv kasvab. Rootsis peetakse valitsuse uut poliitikat senise koroona-eksperimendi lõpuks, vahendab Helsingin Sanomat.

Pühapäeval pöördus peaminister Stefan Löfven rahva poole ja rääkis olukorra tõsidusest. Kui seni tugines valitsus Rootsi terviseameti soovitustele, siis nüüd see enam nii ei ole. Poliitikud on ameti käest juhtohjad üle võtnud ning asunud ise tegutsema. Tegnell on kõrvale tõrjutud. Kogunemiste piirang on samuti valitsuse otsus, mitte terviseameti oma.

Rootsis on piirangutel ulatuslik mõju: teatrid ja kinod lähevad kinni, sest 8 inimese jaoks pole neid mõtet lahti hoida. Rootslased ise peavad piiranguid vältimatuteks ja imestavad, miks neid juba varem ei kehtestatud. Rootslased muidu reegleid ei järgi – ei hoia vahet ega kasuta näomaske, nagu seda tehakse näiteks Kreekas.

Rootsis pole siiani näomaski kandmise kohustust, erinevalt näiteks Saksamaast, kus see on jõus ja kus koroonat esineb vähem. Arvatakse, et maskikohustus oleks olnud parem kui karmid piirangud.

Koronavirus | Ruotsi muutti strategiaansa ja ottaa käyttöön ennennäkemättömät rajoitustoimenpiteet – tahtia ei enää määrää Tegnell, vaan poliitikot

Ruotsi ottaa tiistaina käyttöön ennennäkemättömät rajoitustoimenpiteet, kun maassa kielletään yli kahdeksan hengen julkiset kokoontumiset. HS seurasi tukholmalaisten viimeistä iltaa ennen rajoituksia.

Kommentaarid
(Külastatud 556 korda, 1 külastust täna)