KUUM: Rootsi kehtestab karmid koroonapiirangud – ja see pole ainult soovitus

Rootsi valitsus on asunud seoses nakatumiste plahvatusliku kasvuga kehtestama senisest karmimaid koroonapiiranguid. Peaminister Stefan Löfven ütles, et kõik üle 8 inimesega vastuvõtud ja avalikud kogunemised keelatakse.

Tegemist on avaliku korra seadusel põhineva keeluga, mitte soovituse või juhisega. Piirang algab järgmisel teisipäeval, 24. novembril ja kestab esialgu 4 nädalat. Löfveni väitel on see karm piirang, aga praeguses olukorras vältimatu, vahendab The Local.

Isikuid, kes keelust üle astuvad võidakse trahvida või panna kuni 6 kuuks vangi. „Asi läheb hullemaks,” ütles Löfven, „peame tegema kõik selleks, et nakkuse levikut ära hoida. Ma kordan veelkord, asi läheb hullemaks. Peame tegema kõik selleks, et nakkuse levikut ära hoida.”

Rootsi piiras märtsikuus kogunemisi 50 inimesega, aga see piir tõsteti oktoobris 300 peale. Keeld puudutab avalikke üritusi nagu kontserdid, esinemised ja spordivõistlused, aga ei kehti sellistes kohtades nagu koolid, asutused või eraviisilised kokkusaamised. Keeld puudutab ka söögikohti. Peaminister ütles, et üle terve Rootsi ei tohi olla ühtegi üle 8 osalejaga avalikku üritust.

„Riigis ei tohiks olla ühtegi sotsiaalset kohtumist, kus osaleb üle 8 inimese, isegi kui need jäävad ametliku keelu alt välja. Ärge külastage spordisaali. Ärge külastage muuseumi. Ärge korraldage õhtusööke. Ärge korraldage pidusid. Jätke kõik ära,” ütles peaminister.

Rootsi siseminister Mikael Damberg ütles, et tegemist on kõige karmimate piirangutega, mis Rootsis on uuemal ajal kehtestatud. Tema väitel polnud selle otsuse tegemine kerge, aga see oli vältimatu.

Finantsturgude ja eluasememinister Per Bolund ütles, et piirangud kahjustavad majandust ning Rootsi valmistub toetama valdkondi, mis saavad kahjustada. Piirangute kestus sõltub Bolundi sõnul sellest, kuidas inimesed neid järgima hakkavad.

Rootsi sotsiaal- ja terviseminister Lena Hallengren ütles, et Rootsi praegustest piirkondlikest piirangutest ja soovitustest pole viiruse leviku piiramisel erilist abi olnud. Viimastel nädalatel on soovitused muutunud karmimaks, aga neist poole eriti kinni peetud. Rootsis on 20-s suurema nakatumisega piirkonnas kehtestatud soovitus vältida igasuguseid kontakte väljaspool oma majapidamist.

Möödunud nädalal keelati Rootsis alkoholi müük söögikohtades ja baarides peale kella 22 õhtul. Seoses selle keeluga edastas peaminister hoiatuse, et keelud lähevad karmimaks, kui inimesed ennast liiga lõdvaks lasevad.

Kommentaarid
(Külastatud 5,660 korda, 1 külastust täna)