Kas teadsid? Üle 600 000 soomlase ei maksa üldse tulumaksu

Soomes on kasvanud sadade tuhandete võrra inimeste arv, kes ei maksa üldse tulumaksu. See tuleb väikse sisetulekuga inimeste jaoks mõeldud maksusoodustustest.

Üle-eelmise, 2018. aasta eest ei maksnud tulumaksu üle 600 000 inimese. Veel 2014. aastal oli selliseid inimesi 223 106, vahendab Taloussanomat.

Majandusasjatundjate arvates tuleneb muutus väikse sissetulekuga inimeste maksusoodustustest. Suure muutuse tõi teleri- ehk Yle-maksu kaotamine väikse sissetulekuga inimestel 2018. aastal.

Praegu peab Yle-maksu maksma, kui sissetulek on peale mahaarvamisi üle 14 000 euro aastas. Seoses muutusega vähenes 2018. aastal Yle-maksu maksjate arv ligi 360 000 võrra.

Yle-maksu ei maksa enam väikse sissetulekuga pensionärid. Varem maksti seda pensionist. Maksuvabastuse saanutest suur osa ongi pensionärid. Aga on ka noori ja alaealisi, kes teevad õppimise kõrvalt juhu- või suvetööd. Sellesse gruppi kuuluvad lisaks inimesed, kes elavad välismaal, aga saavad Soomest väikest tulu. Sellised on näiteks marjakorjajad.

Suurem osa töötutest maksab töötutoetuste pealt maksu, aga kui inimene jääb otse koolipingist töötuks, siis ta maksu ei maksa. Samuti on maksuvabastuse saajad pärijad, kui inimene on saanud aasta algul pensioni ja siis surnud.

Mida enam väiksema sissetulekuga inimestele maksusoodustusi tehakse, seda suurem on parema sissetulekuga inimeste maksukoormus. Väikse sissetulekuga inimeste väiksem maksustamine on suurendanud töötutel motivatsiooni tööle minna.

Käesoleva, 2020. aasta eest ei pea maksma tulumaksu, kui aastane sissetulek jääb alla 15 000 euro. Pensionäridelt võetakse tulumaksu, kui pensioni summa on aastas üle 11 600 euro.

Yli 600 000 suomalaista ei maksa lainkaan tuloveroa – määrä kasvanut sadoillatuhansilla

Tuloveroista vapautuneiden suomalaisten joukko on kasvanut hurjasti erilaisten pienituloisille suunnattujen verohuojennusten vuoksi. Yli 600 000 suomalaista ei maksanut lainkaan tuloveroja vuonna 2018. Vielä vuonna 2014 heitä oli 223 106. Tuloveroista vapautuneiden joukon kasvusta uutisoi ensimmäisenä Uutissuomalainen. Ekonomistien mukaan muutos johtuu pienituloisten verotuksen kevenemisestä. Taustalla vaikuttava iso tekijä on Yle-veron poisto kaikkein vähiten tienaavilta vuonna 2018.

Kommentaarid
(Külastatud 1,937 korda, 1 külastust täna)