Ettevaatust: Helsingis liigub ringi ohtlik välismaa taustaga noortejõuk, noorimad on 13-aastased

Helsingi kesklinnas ja selle ümbruses liigub ringi enam 100-pealine noortejõuk, kes käitub ohtlikult ja valmistab peavalu ametivõimudele.

Noori on jõugus 100-150 ja ringi liigutakse vahelduvates gruppides. Nad suhtlevad ja organiseeruvad sotsiaalmeedias Snapchati kaudu. Enamus neist on Lähis-Idast pärit sisserändajate pojad, aga seal on ka tüdrukuid. On ka somaallasi. Nooremad on 13-aastased ja vanemad paarikümnesed, vahendab Helsingin Sanomat.

Noored on vägivaldsed ja osal neist on terariistad. Politsei info kohaselt on jõugus olevad noored politsei ja lastekaitse jälgimisel. Samas on need noorukid sellised, kes vanemaid inimesi ega ametivõimusid ei karda.

Noorte vägivaldsus tõusis esile oktoobri keskel Alppipuistos, mil kümmekond välismaa taustaga noorukit röövisid ja pussitasid kahte eakaaslast. See juhtum on iseloomulik praegu Helsingi tänavatel toimuvale. Politseid paneb muretsema asjaolu, et kuigi kohal oli mitusada noorukit, pole keegi nõus tunnistusi andma. Oktoobri lõpus Vallilas toimunud arvatav tapmine on seotud sama kambaga.

Noorukite lemmik-kohad on kolmnurk, mille moodustavad Helsingi peavaksal ja raudteejaama tunnel, raamatukogu Oodi ja Kammpi, samuti Itäkeskus. Parkidest on noorte lemmikud Lenini ja Sibeliuse pargid. Noorsootöötajate väitel pole soome noortel praegu turvaline liikuda kesklinna ja Itäkeskuse piirkonnas.

Soomes kardetakse juba, et korduda võib samalaadne olukord nagu Rootsis. Selle kohta edastas sotsiaalmeedias teate politseijuht Timo Kilpeläinen, kes märkis, et probleem on ka teistes Soome linnades.

Üllatavaks peetakse seda, et röövide ajendiks võib olla soov saada omale ilus jope või vöö. Probleemiks peetakse seda, et noored ei usu seda, et õppides või tööd tehes on võimalik hästi elada. Lisaks pälvivad noored oma tegudega tunnustust. Mõned neist on seotud narkokaubandusega.

No Title

Hesarissa oli juttu rikoksilla oireilevista nuorista. Ongelmia on myös muissa isoissa kaupungeissa. Asioista pitää puhua, se on osa ongelman ratkaisua. Kuten pitkän linjan @AsemanLapsetRy työntekijä @HTurkka toteaa niin “tottakai meille voi tulla Ruotsin tilanne”.#poliisi #eet

 

Kommentaarid
(Külastatud 20,065 korda, 1 külastust täna)