Ehmatav avastus: Pfizeri uus koroonavaktsiin ei hoiagi ära nakatumist, vaid leevendab haigusnähtusid

Eile tuli uudis USA ravimifirma Pfizeri uue vaktsiini kohta ja jäi mulje, et see hoiab ära nakatumise nagu see on paljude teiste vaktsiinide puhul. Tegelikkuses ei hoia uus vaktsiin ära nakatumist, vaid COVID-19 rasked haigusnähud.

See tähendab, et uus vaktsiin ei peata epideemiat, vaid enamusel vaktsiini saanud inimestest ei esine koroonale iseloomulikke raskeid haigusnähtusid. Sellest rääkis MTV-le Soome välisministeeriumi tervise ja heaolu suursaadik Päivi Sillanaukee.

Sillanaukee ütles, et Pfizeri vaktsiin toimib samamoodi nagu teised praegu väljatöötamisel olevad vaktsiinid ehk annavad kaitse haigusnähtude, aga mitte nakatumise eest. Sellega ei aita need vaktsiinid peatada ka haiguse levikut.

Ravimifirmad reklaamivad vaktsiinid kavalalt nii, et see hoiab ära 90 protsendi ulatuses koroonaviiruse haiguse. Jäetakse aga märkimata, et vaktsiinid ei hoia ära nakatumist. Seega erinevad koroonavaktsiinid teistest vaktsiinidest, mis hoiavad ära nakatumise.

Sillanaukee tunnistab, et enamasti on vaktsiinide eesmärk hoida ära nakatumine, et haigus enam edasi ei leviks. Antud juhul pole sellega tegu. Tegemist on vaktsiinidega, mis aitavad leevendada haigusnähtusid. Vaktsiini saanud inimene võib olla jätkuvalt nakkusohtlik.

Sillanaukee juhib tähelepanu, et koroona puhul on inimene nakkusohtlik veel enne seda, kui avalduvad haigusnähud. Sellele vaatamata tunnistab Sillanaukee, et Pfizeri ja BioNTechi vaktsiinikatsetuste tulemused on hea uudis, kuigi vaktsiini külmsäilitamine ja transport võivad olla keerulised.

Tampere ülikooli vaktsiiniuuringute keskuse juhataja Mika Rämet rõhutab samuti, et praegused vaktsiinid hoiavad ära koroonaviiruse haiguse. Katsetuste tulemused ei näita seda, et viirus edasi ei leviks.

Rämeti arvates on kaugem eesmärk, et vaktsiin hoiab ära nakatumise ning sellega piirab epideemia levikut. Vaktsiinide puhul taheti esialgu saavutada seda, et see hoiab ära haigestumise. Nüüd on veelgi olulisem teada saada, kas vaktsiin hoiab ära ka riskigruppi kuuluvate inimeste rasked haigestumised ja haiglasse sattumised ning kas see vähendab intensiivravi vajadust ja suremust.

Rämeti arvates ei välista haigestumise ja nakatumise ärahoidmine teineteist. Praegu on teada, et vaktsiin annab kaitse haigestumise vastu. See kaitse on veel parem kui tavaliste hooajaliste viiruste puhul.

Samas pole Rämeti väitel veel teada, kas vaktsiin hoiab ära ka nakkuse levikut või mitte. Kõik on võimalik, aga praegu on teada, et vaktsiin hoiab ära haigestumise.

Soome terviseameti peaarst Hanna Nohynek ütles, et tavaliselt püütakse vaktsiinidega ära hoida nii nakatumine kui haigestumine. Paljud vaktsiinid on aga sellised, et nakatumiste eest ei kaitse. Tuntuim neist on läkaköha vaktsiin. Gripivaktsiin seevastu hoiab ära nii nakatumise kui ka haigestumise, aga mitte täielikult.

Nohyneki sõnul oleneb koroonavaktsiini puhul kõik sellest, kas see hoiab ära haigestumise eakatel ja riskigruppidel.

Lisaks Pfizerile tegelevad koroonavaktsiini väljatöötamisega ravimifirmad AstraZeneca, Moderna ja Johnson & Johnson. Soomes tegeletakse samuti koroonavaktsiini väljatöötamisega. Näiteks töötatakse Soomes välja ninaspreiga manustatavat vaktsiini, mis on andnud häid tulemusi. Ninasprei hoiab ära nii nakatumise kui haigestumise.

Soome vaktsiini kliinilised ehk inimeste peal tehtavad katsed peaks lõppema järgmise, 2021. aasta jooksul ja Soome vaktsiin võiks olla valmis 2021. aasta lõpus.

Kommentaarid
(Külastatud 9,081 korda, 1 külastust täna)