Alopecia areata –  pälvikaljun tunnusmerkit

Moni ihminen kärsii kehonkarvojen lähdöstä, mutta milloin kyseessä on pälvikalju eli alopecia araeta? Vaikka alopecia areata aiheuttaa yleisemmin hiustenlähtöä päänahassa, hiustenlähtöä voi olla missä tahansa kehon osassa. Jotkut ihmiset kokevat hiustenlähtöä toisilla alueilla, kuten ripsissä, kulmakarvoissa tai miehet parran alueella. Missä tahansa kaljuuntumista tapahtuu, se tapahtuu ilman näkyviä merkkejä ihottumasta, punoituksesta tai arpeutumisesta. Joitakin tunnusmerkkejä on kumminkin, jotka voivat kertoa siitä, että sinulla voi olla pälvikaljua ja voit aloitta hoidon esimerkiksi HairLust -tuotteilla.

Yleiset pälvikaljun tunnusmerkit

Ensimmäinen merkki pälvikaljusta on usein pyöreä tai soikea kalju kohta päänahassa. Miehillä, joilla on alopecia areata, voi kehittyä yksi tai useampi kalju laikku parran alueelle. Vaikka päänahan kaljuuntuminen aiheuttaa useimmiten pyöreitä tai soikeita kaljuja, kaljuuntuva alue voi olla minkä tahansa muotoinen. Jotkut ihmiset kehittävät päänahassaan kaljun ihoalueen tai nauhan, jota kutsutaan opiaasiksi. Alopecia areata voi myös aiheuttaa laajaa hiustenlähtöä ja jotkut ihmiset menettävät kaikki hiuksensa. Hiuksien lisäksi henkilö, jolla on pälvikalju, voi jopa menettää kaikki ripsensä ja kulmakarvansa. 

Noin 10-20% ihmisistä, joilla on alopecia areata, näkevät kynsissään muutoksia, joihin voi sisältyä punaiset kynnet, kynsien kuopat, kynsien pituiset harjanteet tai kynnet, jotka muuttuvat niin karheiksi, että ne tuntuvat hiekkapaperilta. Lisäksi ihmisillä, joilla on paljon hiustenlähtöä, voi kehittyä hauraat kynnet, jotka katkeilevat.

Alopecia areata aiheuttaa harvoin selviä oireita

Ainoa merkki pälvikaljusta on usein äkillinen hiustenlähtö. Kaljuuntuvat alueet voivat kasvaa melko suuriksi. Muita merkkejä siitä, että sinulla voi olla alopecia areata, ovat:

  • Harmaat ja valkoiset karvat jäävät usein päähän pälvikaljussa,
  • Hiukset alkavat kasvaa itsestään siihen mistä ne lähtivät,
  • Hiukset alkavat kasvaa kaljuissa paikoissa ja alkavat lähtemään toisella alueella

 Hiustenlähtö tapahtuu kylminä kuukausina vuodessa

Kylmyys voi olla laukaisu alopecia areataan. Eräässä tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että ihmisillä, joilla diagnosoitiin alopecia areata, oli hiustenlähtöä useimmiten marraskuussa, mitä seurasi lokakuu ja tammikuu. Potilailla oli vähiten oireita touko- elokuussa.

Jos sinulla on alopecia areata, se ei yleensä aiheuta kipua tai muita oireita. Jotkut ihmiset sanovat kuitenkin, että juuri ennen kuin menettävät hiuksensa, he tuntevat kihelmöintiä, kutinaa tai polttamista iholla, josta hiukset lähtevät.

Jos sinulla on alopecia universalis, joka aiheuttaa karvojen ja hiusten täydellisen menetyksen kaikkialla kehossasi, kynsistäsi voi tulla erittäin hauraat ja halkeilevat. Tämä voi olla melko tuskallista sekä epämiellyttävää.

Yhteenveto

Vaikka kenelle tahansa voi kehittyä alopecia areata, joillakin ihmisillä on siihen suurempi riski. Kaljuuntumiseen on erilaisia hoitotuotteita ja lisäravinteita, jotka voivat auttaa hiuksia ja karvoja kasvamaan takaisin. Myös ruokavaliolla ja elämäntyylillä voi olla vaikutuksia pälvikaljun syntymiseen vaikka mitään selviä ehkäisymuotoja olekaan. Voit selvittää eri pälvikaljun syitä ja siihen sopivia hoitoja tästä.

Kommentaarid
(Külastatud 1,291 korda, 1 külastust täna)