17-aastane soome neiu ületas autoga kiirust, sõitis teelt välja ja kaks tema kaaslast hukkusid, pääses tingimisi karistusega

Õnnetus juhtus aasta tagasi oktoobrikuus Lõuna-Pohjanmaal, kui Seat Cordoba sõitis teelt välja, vastu elektriposti ja lõpuks vastu ühe maja aeda. 17-aastane juht jäi ellu, aga tema kaks kaaslast hukkusid.

Õnnetusega polnud seotud ühtegi teist sõidukit, samuti polnud pealtnägijaid. Prokuratuur esitas praegu 18-aastase neiu vastu süüdistuse liikluse ohustamises ja kahe surma põhjustamises, vahendab Iltalehti.

Prokuröri hinnangul sõitis auto vähemalt kiirusega 150 km/h. Õnnetuskohal oli suurim lubatud kiirus 80 km/h.

Auto kiiruse tegi kindlaks ekspertiisifirma Suomen Vahinkotarkastus Oy. Auto oli liikunud kiirusega vähemalt 150 km/h, kui läks külglibisemisse. Autol olid all naastrehvid. Ekspertiis tegi kindlaks, et auto polnud jõudnud enne libisemisse sattumist üldse pidurdada.

18-aastane süüalune aga suurt kiiruse ületamist omaks ei võtnud. Tema väitel oli kiirus olnud 80-90 km/h. Enne kurvi oli juht enda sõnul kiirust maha võtnud.

Noore naise väitel oli vastu tuuleklaasi lennanud mingi loom. Teepinnal oli olnud must jää, mis põhjustas väljasõidu. Naine väitis, et tema auto ei sõida kiiremini kui 130 km/h.

Kohus aga süüalust uskuma ei jäänud. Esimesena õnnetuspaigale jõudnud isiku väitel polnud teel jääd. Teepind oli märg. Õhusooja oli 3 kraadi.

Kohus leidis, et süüaluse väide auto kiiruse kohta ei pea paika. Antud automudeli maksimaalne kiirus on 190 km/h. Auto oli olnud korras, see oli läbinud ülevaatuse vaid nädal enne õnnetust.

Kohtu hinnangul tehti ekspertiisiga kindlaks, et auto kiirus oli enne õnnetust 150 km/h. Väidetava looma kohta polnud muid tõendeid, kui et süüaluse isa oli peale õnnetust leidnud tuuleklaasilt jälje, mis võis viidata loomale. See jälg võis aga kohtu hinnangul tekkida sellest, et auto rullus üle katuse. Kohtu hinnangul leidis kiiruse ületamine tõendamist.

Kohus märkis, et isegi kui auto sõitis otsa mingile loomale ja teel oli jää, ei muuda see asjaolu, et tegemist oli kiiruse suure ületamisega ja sellega võttis juht suure riski.

Kohus mõistis praegu 18-aastasele naisele 5 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Karistust leevendas asjaolu, et see oli toime pandud alaealisena. Lisaks tuleb tasuda ühe ohvri lähedaste õigusabikulud summas 3819 eurot ja If kindlustusele 18 047 eurot koos viivise intressiga.

Otsus pole veel jõustunud. Õnnetuse hetkel oli süüalusel kehtiv juhiluba.

17-vuotias tyttö ajoi 150 kilometrin tuntivauhtia, kaksi kaveria kuoli – kiisti vauhdin ja vetosi mustaan jäähän

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi nykyään 18-vuotiaan kurikkalaisnaisen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syytetty ajoi viime syksynä äitinsä henkilöautolla huimaa ylinopeutta ulos tieltä. Kyydissä olleet kaverit saivat surmansa, 17-vuotias kuljettaja loukkaantui itse. Tänä syksynä oikeudessa nuori nainen kiisti, että olisi ajanut huomattavaa ylinopeutta. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa tutkittu kuolonkolari sattui Jurvan ja Jalasjärven välisellä tiellä vuosi sitten lokakuussa.

 

Kommentaarid
(Külastatud 3,386 korda, 1 külastust täna)