Uus suur uuring: koroona immuunsus kestab vaid mõned kuud, seetõttu ilma vaktsiinita karjaimmuunsust ei saavuta ja vaktsineerida tuleb mitu korda aastas

Uue suure Briti uuringu järgi kestab immuunsus koroonaviiruse puhul vaid mõned kuud, mistõttu ilma vaktsineerimata pole võimalik ulatuslikku immuunsust saavutada ja vaktsineerima peab mitu korda aastas.

Uuringu viis läbi Londoni Imperial College ja selles osales 365 000 vabatahtlikku. Uuringu tellis Briti terviseministeerium ja seda kasutatakse Briti koroonapoliitika kujundamiseks, vahendab Telegraph.

Imperial College’i nakkushaiguste osakonna juhataja, professor Wendy Barclay ütles uuringut kommenteerides, et koroonal on omadus nakatada mitu korda järjest, samamoodi nagu tavaline külmetushaigus.

Tavalised koroonaviirused, mis põhjustavad talveperioodil külmetushaigusi, nakatavad inimesi iga 6 või 12 kuu tagant. Teadlased on arvamusel, et uus koroonaviirus käitub samamoodi.

Uuringust tuli välja, et koroona antikehade hulk organismis langeb 3 kuu järel enam kui neljandiku võrra. See tähendab, et immuunsus väheneb väga kiiresti. Juunikuus pärast esimese laine lõppu olid 6 protsendil Briti elanikest koroona antikehad. Kolm kuud hiljem olid antikehad vaid 4,4 protsendil. Antikehade hulk langes kiiresti esimese 6 nädala jooksul. Kõige kiiremini langes antikehade hulk üle 75-aastastel inimestel, kes vajaksid kaitset kõige enam. Üle 75-aastastel langes antikehade hulk esimese 3 kuu jooksul 40 protsenti. Noorimas vanusegrupis 18-24 eluaastat langes immuunsus kõige vähem, vaid 15 protsenti.

Uuringust tuli ühtlasi välja, et nn karjaimmuunsuseni on veel pikk tee minna ja tõenäoliselt ei saavutata seda ilma vaktsiinita mitte kunagi.

Uuringus aga ei käsitletud muud tüüpi immuunsust. Mõnede teadlaste arvates on nn T-rakkudel suurem roll immuunsuse kujunemisel kui antikehadel. Tegemist on teatud tüüpi valgete verelibledega, mille abil organism kaitseb end viiruste vastu.

Teadlased märkisid, et pole veel teada, kui kõrge peab olema antikehade tase, et uut nakatumist ära hoida. On võimalik, et piisab ka vähesest antikehade tasemest. Küll aga arvatakse seda, et koroonat juba põdenud inimesed võivad uuesti nakatuda teise laine ajal.

Covid immunity only lasts a few months, study finds

Scientists said the findings showed Britain is “miles off” achieving herd immunity, which they warned might never be reached without a vaccine. However, the research did not examine the role played by other forms of immunity.

Kommentaarid
(Külastatud 807 korda, 1 külastust täna)