Uuring: Neandertali geeniga inimesed põevad koroonat raskemalt

Üks Nendertali inimestelt pärinev geen võib muuta koroonaviiruse haiguse põdemise raskemaks. Geen on saadud inimese ja Neandertali inimese segunemise tulemusel umbes 60 000 aastat tagasi.

Neandertali inimesed elasid 400 000 kuni 40 000 aastat tagasi. Kaasaja inimestel esineb seda geeni, kuna inimese eellased seksisid Neandertali inimestega umbes 60 000 aastat tagasi, vahendab Daily Mail.

Neandertali geen asub mõnedel inimestel 3. kromosoomis. Uuringus vaadeldi 3199 koroonapatsienti Itaalias ja Hispaanias.

Uuringut juhtinud Rootsi Karolinska Instituudi professor Hugo Zeberg ütles, et Neandertali geeniga inimestel on oht haigestuda raskekujulisse koroonatõppe 60-70 protsenti või lausa kolm korda suurem, olenevealt sellest, kas Nendertali geen on pärit ainult ühelt või siis mõlemalt vanemalt.

Kõigil inimestel seda geenivarianti pole, seda on kõige enam Kagu-Aasias elavatel inimestel, kus see geen on ligi 50 porotsendil. Praegu pole veel teada, miks Neandertali geen põhjustab raskemat haigestumist.

Neandertali geen on vähem levinud Euroopas, kus see on vaid 16 protsendil inimestest. Kõige enam on Neandertali geeniga inimesi Bangladeshis – 63 protsenti.

DNA from Neanderthals can make Covid more severe

Gene inherited from Neanderthals makes people more susceptible to Covid-19 Those who have the gene are up to three times more likely to need ventilation Gene was inherited from Neanderthals after interbreeding 60,000 years ago Having Neanderthal genes could make you more at risk from severe coronavirus, a study has found.

Kommentaarid
(Külastatud 589 korda, 1 külastust täna)