Uuring: mõnedel koroonapatsientidel tekivad autoantikehad, mis ründavad organismi viiruse asemel

Üha enam koroonat põdenud patsiente kurdab, et neil esinevad haigusnähud veel mitu kuus peale haigestumist. Värske uuring püstitab hüpoteesi, et neil tekivad autoantikehad, mis ründavad organismi, mitte viirust.

USA Emory ülikooli teadlased leidsid nn pika koroonaga patsientidel organismis autoantikehi. Need on antikehad, mida organism toodab viiruse vastu, aga mis on vigased, vahendab New York Times.

Sarnased antikehad põhjustavd organismis autoimmuunhaigusi nagu luupus ja reumatoid-artriit. Sellised antikehad võivad aja jooksul kaduda nagu juhtub kõigi antikehadega, aga nad võivad jääda organismi pikemaks ajaks ja põhjustada pikaajalisi vaevusi.

Ühe varasema uuringu järgi esinesid 74 protsendil haiglasse sattunud koroonapatsientidel koroona haigusnähud veel kolm kuud peale haiglast väljasaamist. Pikaajaline koroona vaevab igas vanuses ja olukorras inimesi, alatest lastest kuni vanurite ja rasedateni välja. Mõnedel inimestel esineb hingeldust veel mitu kuud peale haigestumist. Teistel esineb nõrkus, nahalööve ja kõhulahtisus.

Teadlased on püüdnud jälile jõuda põhjustele, miks mõnedel varem tervetel inimestel esinevad koroona pikaajalised haigusnähud.

Some Covid Survivors Have Antibodies That Attack the Body, not Virus

New research found ‘autoantibodies’ similar to those in lupus and rheumatoid arthritis patients. But patients may also benefit from treatments for those autoimmune diseases. Some survivors of Covid-19 carry worrying signs that their immune system has turned on the body, reminiscent of potentially debilitating diseases like lupus and rheumatoid arthritis, a new study has found.

Kommentaarid
(Külastatud 510 korda, 1 külastust täna)