Uuring: Hiinas levib sigadel koroonahaigus, mis võib kanduda üle inimesele

Hiinas levib sigadel massiliselt nahkhiirtelt pärit koroonaviiruse tüvi SADS-CoV, mis põhjustab kõhulahtisust ja oksendamist ning mis võib teadlaste väitel kanduda üle ka inimesele.

USA Põhja-Karoliina ülikooli teadlased tegid kindlaks, et Hiinas sigade hulgas alates 2016. aastast leviv viirus võib paljuneda ka inimese hingamisteedes, maksas ja maos, vahendab Daily Mail.

Sigadel leviv koroona SADS-CoV kuulub samasse perekonda uue koroonaviirusega SARS-CoV-2, mis praegu maailmas möllab.

Viirused on genteetiliselt siiski veidi erinevad – sigade koroona on nn alfakoroonaviirus, SARS, MERS ja uus koroonaviirus on beetakoroonaviirused. Teadlaste väitel keskendutakse palju beetakoroonaviirustele, aga alfakoroonaviirused võivad olla palju ohtlikumad, kuna nad võivad kiiresti hüpata ühtedelt loomaliikidelt teistele.

Teadlased tegid ka kindlaks, et sigade alfakoroonaviirus erineb inimeste alfakoroonaviirustest HCoV-229E ja HCoV-NL63.

Teadlased tegid ühtlasi kindlaks, et sigade koroona vastu aitab ravim remdesiviir, mida on kasutatud ka uue koroonaviiruse puhul. Samuti uuritakse võimalusi sigade koroona vastase vaktsiini loomiseks. Uuring on avaldatud teadusajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.

Coronavirus strain that causes diarrhoea in pigs may spread to humans

Originally transmitted to pigs from bats, SADS-CoV most badly affects piglets A wide outbreak would have the potential to devastate the livestock industry Researchers from the US tested the virus’ potential to infect other animals’ cells They found that SADS-CoV can replicate in human airways, livers and intestines However, the broad antiviral remdesivir appears primising as treatment A strain of coronavirus that has been infecting pigs in China since 2016 – causing them severe diarrhoea and vomiting – could spread to humans, a study has warned.

Kommentaarid
(Külastatud 497 korda, 1 külastust täna)