Tšehhis on hull koroonapuhang – sõjavägi on asunud püstitama välihaiglaid

Tšehhi vabariigist on kujunenud uus koroona epitsenter Euroopas, kus viimase ööpäevaga lisandus 9544 uut nakatumist, haiglad on täitumas ja sõjavägi on asunud püstitama välihaiglaid.

Tšehhis on koroonaga nakatunud üle 4000 meediku. Riigis on viimase nädalaga tuvastatud 100 000 elaniku kohta 586 uut nakatumist – see on kõrgeim tase Euroopas, vahendab Daily Mail.

Tšehhi pääses koroona esimesest lainest suhteliselt kergelt, aga praegune teine laine räsib riiki tugevalt, mistõttu on puudus haiglakohtadest ning suletud on koolid, baarid ja söögikohad.

Tšehhis on haiglates praegu 6 korda enam koroonapatsiente kui esimese laine ajal ning riigis on edasi lükatud kõik muud raviprotseduurid. Ühtlasi on kavas koroonapatsiente viia Saksamaale, Poolasse ja Ungarisse.

Tšehhi terviseminister Jan Hamacek ütles ajakirjanikele, et haiglate võrk pole lihtsalt kokku kukkunud, vaid kui praegune trend jätkub, siis on tänavad täis laibaautosid. Täna neljapäeval tuvastati Tšehhis viimase ööpäevaga 9544 uut koroonaviirusega nakatumist ja registreeriti 66 uut koroonasurma. See on küllalt suur arv arvestades Tšehhi rahvaarvu 10 miljonit. Riigis on viimase nädalaga olnud 586 nakatumist 100 000 elaniku kohta, millega Tšehhi edestab nakatumiste arvult Belgiat, Hollandit, Prantsusmaad, Suurbritanniat ja Hispaaniat.

Märtsikuus sulges Tšehhi valitsus kiiresti nii piirid, koolid kui asutused, tänu millele oli riigis kokku vaid mõni tuhat nakatumist. Tšehhi keelas välismaalaste sienemise juba 13. märtsil, mil riigis oli vaid 120 koroonaga nakatumist ja mitte ühtegi koroonasurma. Tšehhi oli 18. märtsil üks esimesi riike Euroopas, mis kehtestas näomaski kandmise kohustuse avalikes kohtades.

Samas oli Tšehhi üks esimesi riike, mis loobus piirangutest ning ei kehtestanud uusi, kui nakatumiste hulk hakkas suurenema. See on toonud kaasa massilise nakatumiste laine ning ujutanud patsientidega üle haiglad. Tšehhi sõjavägi hakkab alates laupäevast ehitama Praha ligidale välihaiglaid, et saada juurde 500 voodikohta.

Haiglapatsientide arv on Tšehhis kasvanud oktoobris 161 protsenti, kokku on haiglas 2678 koroonapatsienti, kellest intensiivis on 518. Koroonasurmade arv on kasvanud 75 protsenti. Esmaspäevase seisuga olid riigi 4011 intensiivravi kohast vabad veel 958, millest 207 on broneeritud koroonapatsientidele. Oktoobri lõpuks prognoositakse Tšehhi haiglate koroonapatsientide arvuks 4500-10 750.

Tšehhi ravisüsteem on tehniliselt hästi varustatud, aga probleem võib tekkida töötajatega, kuna üle 4000 meediku on koroonaga nakatunud. Nüüd kavatsetakse haiglatesse appi paisata meditsiinitudengeid. Tšehhi haiglates valmistutakse koroonapatsientide arvu plahvatuslikuks kasvuks.

Czech Republic faces medical ‘collapse’ in Covid second wave

Second wave has caused a record surge in cases and infected 4,000 hospital staff in the Czech Republic Czech hospitals are cancelling surgeries and building emergency Covid wards to deal with surging demand The country’s current infection rate of 586 new cases per 100,000 people in a week is Europe’s highest The Czech Republic is facing a medical ‘collapse’ with the army rigging up field hospitals as the country suffers the worst infection rate in Europe.

Kommentaarid
(Külastatud 1,050 korda, 1 külastust täna)