Teadlased: nn pikk COVID on tegelikult neli erinevat sündroomi

Teadlaste väitel jaguneb pikaajaliselt põetav koroonahaigus tegelikkuses neljaks eri haiguseks. Praegu pole aga teada, mis pikaajalist haigust põhjustab ja kui palju neid haigeid kokku on.

Maailmas on kaevanud pikaajalise koroona üle tuhanded inimesed. See tähendab, et nõrkus, hingeldus, lihasvalu ja südame rütmihäired esinevad veel mitu kuud pärast koroona põdemist, vahendab Daily Mail.

Teadlased tegelevad nüüd nende haigusnähtudega ja on ristinud koroona uue põlvkonna lastehalvatuseks, kuna lastehalvatuse puhul esines samuti palju erinevaid haigusnähtusid, samas kui paljud põdesid haiguse läbi kergel kujul.

Briti teadlased on pikaajalise koroona jaganud nelja eri gruppi:

1.Intensiivravi-järgne sündroom (PICS)

2.Viirusega seotud nõrkuse-sündroom (PVFS)

3.Püsiv elundikahjustus (POD)

4.Pikaajaline COVID (LTCS)

Nende sündroomide tunnused on järgmised:

1.Intensiivravi-järgne sündroom (PICS)

Raskekujulist haigust põdenud patsiendid võivad pärast pikka haiglaravi kannatada mitmesuguste terviseprobleemide käes. See võib olla näiteks lihasnõrkus, mis on tingitud pikast lamamisest, mis võib põhifunktsioone raskendada. Patsiendid võivad oma haiguse tõttu kannatada ärevuse või mõne muu vaimse tervise probleemi käes. Tavaliselt võib intensiivravi järgne sündroom põhjustada aju düsfunktsiooni, näiteks võimetust asju meelde jätta, mis võib mõjutada patsiendi tööle naasmist.

2.Viirusega seotud nõrkuse-sündroom (PVFS)

Paljud inimesed on teatanud selle sündroomi sarnasusest teiste haiguste, näiteks enteroviiruse või punetiste tüsistustega. See võib tähendada pidevat väsimust ja „ajuudu”, mis võib raskendada keskendumist või asjade mäletamist.

3.Püsiv elundikahjustus (POD)

Arstid on välja öelnud, et COVID-19 ei ole mitte ainult hingamisteede haigus, vaid multisüsteemne haigus, mis mõjutab kõiki kehaosi. Elundikahjustusi on täheldatud eriti kopsudes ja südames. Maksa- ja kõhunäärmekahjustusi on täheldanud ka teadlased.

4.Pikaajaline COVID (LTCS)

Selles grupis teatatakse muutuvatest sümptomitest, mis raskendavad nende kategoriseerimist kolme eelnevasse gruppi. Neil on ühe kehaosaga – nagu hingamisteed, aju, südame-veresoonkond, neerud, soolestik, maks või nahk – seotud haigus, mis hiljem taandub ja ilmnevad uued sümptomid mõnes teises kehaosas.

Long Covid could actually be four different syndromes

The National Institute for Health Research reviewed current evidence They suggested the long list of symptoms of Long Covid can be split into four But they are reluctant go give a definition in case it excluded others suffering The team said they do not know what the risk factors for Long Covid are It’s not clear how many have it, either.

Kommentaarid
(Külastatud 1,145 korda, 1 külastust täna)