Soomlased on pöördunud maski-usku – näomaske näeb tänavapildis üha enam

Kõigest nädala ajaga on soomlased hakanud avalikes kohtades näomaski kandma. Soome terviseamet andis eile neljapäeval, 1. oktoobril maskikandmise soovituse terve riigi jaoks.

See tähendab, et Soomes on soovitav kanda maski seal, kus ohutu distantsi hoidmine pole võimalik, näiteks ühistranspordis. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkond HUS andis eelmisel nädalal tungiva soovituse kanda maski avalikes siseruumides ja kogunemistel, vahendab Helsingin Sanomat.

HUS-i asjatundjad soovitavad näomaski kanda kaupluses, teatris, kontserdil, haiglas ja ühistranspordis. Ühistranspordi maskisoovitus on olnud jõus juba poolteist kuud ja praegu kannavad laias laastus pooled ühistranspordis näomaski. Veel augusti algul oli ühistranspordis näomaskide kasutajaid alla 20 protsendi. Eelmisel nädalal oli maskikandjaid juba 35-50 protsenti, olenevalt liinist ja kellaajast. Trammijuhid on pannud tähele, et ligi pooled reisijad kannavad näomaski.

Maske kasutavad usinamalt eakad inimesed ja noored, 30-50-aastased aga vähem. Ühistranspordi töötajad on saanud töökohast maskid, mõned kasutavad neid, teised mitte. Piletikontrolörid on märganud huvitavat asja, et maskikasutajad ja ülejäänud istuvad teineteisest eraldi. Millegipärast tahavad ilma maskita inimesed ühte hoida. Ühtlasi on täheldatud, et maski kasutamise peale enam viltu ei vaadata.

Maskisuositus | Kasvomaskeista tuli viikossa osa katukuvaa: HS selvitti, kuinka ahkerasti julkisissa tiloissa suojaudutaan virukselta

Pääkaupunkiseudun julkisissa tiloissa yhä useampi käyttää maskia. HS kysyi maskin käytöstä työntekijöiltä, jotka kohtaavat työpäivänsä aikana runsaasti muita ihmisiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi torstaina perustason maskisuosituksen koko maahan. Tämä tarkoittaa, että maskia suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi joukkoliikenteessä.

Kommentaarid
(Külastatud 337 korda, 1 külastust täna)