Soomes tuleb söögikohad sulgeda öösel üheks tunniks ja siis võib need uuesti avada – miks see nii on?

Soome valitsus kinnitas eile uue korra, mis kehtib 1. novembrist kuni 15. detsembrini ja mille järgi tuleb söögikohad sulgeda öösel üheks tunniks. Pärast seda aga võib söögikohad taas avada.

Uue korra kohaselt võivad öösel suletud söögikohad jätkata peale tunnist kinniolekut näiteks öökohvikutena. Sotsiaal- ja terviseministeeriumi nõunik Ismo Tuominen ütles, et see on täiesti uus lahendus, mida pole varem proovitud. Varem pole Tuomineni sõnul ka sellist epideemiat olnud, vahendab MTV.

Tuominen ütles, et alkohol mõjutab inimese käitumist, mistõttu lõpetatakse alkoholi müük tavapärasest varem ära. Uue korra puhul on oht see, et inimesed jäävad söögikoha juurde pärast selle sulgemist juttu ajama ja jätkavad peale seda, kui koht on tund aega kinni olnud. Samas rõhutab Tuominen, et inimesed peaks saama rahulikult söögikohast välja ja loodetakse inimeste arukale käitumisele.

Kui söögikoht on tund aega kinni olnud, siis osa inimestest lahkub. Isegi kui osa naaseb, pole see enam nii suur hulk.

Lisaks on välja tulnud võimalus, et inimesed hakkavad liikuma eri maakondade vahel vastavalt sellele, kuidas söögikohad on lahti või kinni. Tuominen rõhutab, et inimesed ei tohiks sellise nn piiranguturismi puhul mängida enda ja teiste tervisega.

Varem on sotsiaal- ja terviseministeeriumi kritiseeritud selle pärast, et söögikohad tohtisid uksed avada alles hommikul kell 6. Aga ka uue korraga ei olda rahul. Tuominen samas märgib, et tuleb vaadata, mis toimub mujal Euroopas, seal on kehtestatud lausa öine liikumiskeeld. Piirangud on ette võetud selleks, et ära hoida sarnast katastroofi Soomes.

Kommentaarid
(Külastatud 846 korda, 1 külastust täna)