Soomes suureneb koroonaga nakatumine – kehtestatakse piirkondlikud piirangud

Uute koroonaviiruse juhtumite arv on Soomes viimase kuu jooksul iganädalaselt oluliselt suurenenud. Näitajatest on murettekitavalt suurenenud nii 7- kui ka 14-päevane esinemissagedus ja positiivsete proovide osakaal kõigis võetud proovides.

Eriti kiiresti on epideemia olukord halvenenud Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas (HUS). 39. nädalal diagnoositi HUS-i piirkonnas kokku 425 uut juhtumit, võrreldes varasema nädala 226-ga, edastab sotsiaal- ja terviseministeerium.

Üleriigiliselt on nakatumine suurenemas. Olukorda on seotud paljuski epideemia olukorraga HUS-i piirkonnas. Samal ajal on epideemia olukord Soome mõnes piirkonnas endiselt rahulik.

Ulatuslikud nakkuskolded, massiline kokkupuude nakkusega ja kontaktide kaudu nakatumine

Viimastel nädalatel on tuvastatud üha enam kodumaiseid nakatumisi ja massilise kokkupuute klastreid, mis põhjustavad täiendavaid nakatumisi. Enamik uusi juhtumeid on seotud varem teadaolevate nakkusahelatega Soomes. Kõiki juhtumeid uuritakse jätkuvalt võimalikult hoolikalt.

Eelmisel, 39. nädalal jäi kogu riigis nakatumise allikas ebaselgeks umbes pooltel tuvastatud juhtumitest. Suur osa ebaselgetest juhtumitest on HUS-i piirkonnas, kus umbes kahel kolmandikul kõigist juhtudest pole nakkusallikas teada. Mujal riigis on nakatumise allikas ebaselge umbes viiendikul juhtudest.

Nakatumisi on esinenud pereringis, erapidudel, töökohtadel, huvitegevuses ja haridusasutustes. Väga vähesed kokkupuuted koolides või lasteaedades on viinud täiendavate nakatumisteni. Arvukate nakatumiste allikaks on massiline kokkupuude söögikohtades. Ainult alla 5 protsendi nakatumistest on tulnud väljastpoolt Soomet.

Nakkuse järelvalve andmed põhinevad 17 ravipiirkonna ja Helsingi linna esitatud andmetel, mis sisaldavad taustandmeid umbes 600 juhtumi kohta 39. nädalal.

Noorukite ja noorte täiskasvanute osakaal juhtumite arvust on nüüd suurem kui kevadel. 39. nädalal tuvastati üle 50 protsendi kõigist juhtumitest alla 50-aastastel ja umbes 45 protsenti alla 30-aastastel.
Hinnanguline nakatumise kordaja on praegu 1,25–1,30 (tõenäosuse vahemik 90 protsenti), mis on sama suur kui eelmisel nädalal.

Nakatumiste arv kasvab

Viimasel vaatlusnädalal (39. nädal, 21. september – 27. september) teatati nakkushaiguste registrisse 686 uuest juhtumist, võrreldes varasema nädala (38. nädal) 463 uue juhtumiga.
Uute juhtumite koguarv kahe viimase jälgimisnädala jooksul (38. – 39. nädal, 14. september kuni 27. september) oli 1149 uut juhtumit, võrreldes kahe eelneva nädala (36. – 37. nädal) 586-ga. Uute juhtumite arv oli 20,7 juhtu 100 000 elaniku kohta, eelneva kahenädalase perioodi vastav number oli 10,6.
Seisuga 30. september 2020 on Soomes kinnitatud 9992 koroonaviiruse juhtu. Registreeritud on 344 haigusega seotud surmajuhtumit. Hinnanguliselt on 8100 patsienti tervenenud, mis moodustab üle 80 protsendi nakatumistest. 30. septembril 2020 oli haiglaravil kokku 19 koroonapatsienti, kellest neli olid intensiivravil.

Täpsem raport olukorra kohta on terviseameti veebis.

Positiivsete testide arv näitab epideemia paisumist

Laboratoorsete testide tegemise võimekus on praegu ületanud eesmärgi, mis oli 20 000 proovi päevas. 39. nädalal tehti kogu riigis päevas umbes 7000–14 000 koroonaviiruse testi, millest umbes 0,8 protsenti olid positiivsed juhtumid. Tõus on kestnud juba kuu aega.

Kommentaarid
(Külastatud 3,922 korda, 1 külastust täna)