Soomes on 14 inimest psühhiaatriakeskuse väljapressijale lunaraha ära maksnud

Soomes on praegu teadaolevalt maksnud lunaraha ära 14 inimest, kellele saadeti kiri, milles ähvardati psühhiaatriakeskuse Vastaamo kaudu lekkinud isikuandmete avalikustamisega, kui raha ära ei maksta.

Küberturbefirma F-Secure ekspert Mikko Hyppönen ütles, et väljapressija, kes kasutab nime „ransom_man” (tõlkes: lunaraha mees) on taas aktiviseerunud, vahendab Yle.

Hyppönen märkis sotsiaalmeedias, et praegu kogutakse nende inimeste bitcoini-aadresse, kes on raha ära maksnud. Nende aadresside kaudu loodetakse väljapressija üles leida.

Väljapressija tühjendas täna öösel kontod, kuhu inimesed olid raha maksnud. Hyppöneni väitel on raha maksnud 14 inimest. Hyppönen märkis, et teateid on tulnud 50 inimeselt, kes on soovinud raha maksta, aga reaalselt on maksnud 14 inimest.

Kõik maksjad on maksnud 200 eurot ehk täpselt nõutud summa. Kokku on makstud summa mõni tuhat eurot.

Hyppönen märkis, et bitcoinid pole päris anonüümsed, neid on võimalik jälitada. Bitcoinid on nagu sularaha, mille liikumist on võimalik samuti jälgida.

Hyppönen ütles, et bitcoinide asukoht on teada ja nende omanik tahetakse kätte saada hetkel, kui ta vahetab need dollariteks, eurodeks või rubladeks. Seda pole veel juhtunud. Hyppöneni hinnangul on tegemist soomlasega.

Hyppönen peab tegu eriti külmavereliseks, millesarnaseid pole isegi välismaal ette tulnud. Pole teada, et oleks mindud psühhiaatriakliiniku andmete kallale ja nende abil inimestelt raha välja pressitud. Nüüd on kartus, et tegijat ei saada kätte. Hyppönen palub endaga ühendust võtta kõigil neil, kel on langenud väljapressimise ohvriks.

No Title

Message to #Vastaamo data breach victims:Keräämme bitcoin-osoitteita, joihin Vastaamon lunnaita on maksettu. Yritämme jäljittää, mihin rahat menivät. Jos olet Vastaamon uhri *ja maksoit lunnaat*, arvostan jos otat minuun yhteyttä. Sähköpostiosoitteeni on profiilissani. Kiitos.

Kommentaarid
(Külastatud 411 korda, 1 külastust täna)