Soomes karmistatakse näomaski kasutamise nõudeid

Soomes karmistatakse näomaski kasutamise nõudeid nii, et ilma maskita ei pruugi inimesed enam teatud teenuseid saada.

Samas aga leiavad asjatundjad, et karmimaid näomaski kasutamise nõudeid kehtestada ei saa, kuna seadus seda ei võimalda, vahendab Yle.

Ida-Soome ülikooli karistusõiguse professor Matti Tolvanen ütles, et avalikes kohtades maski kasutamist nõuda ei saa, küll aga saavad seda teha eraettevõtjad. Eraõiguslik teenusepakkuja võib eeldada, et ruumides kasutatakse näomaski, aga sellest peab kliente eelnevalt teavitama.

Kedagi Soomes trahvida selle eest ei saa, kui maski ei kasutata. Küll on võimalik kehtestada Soomes maskikandmise kohustus. Tegemist on siis inimeste vabaduste piiramisega. Kui inimesi saab suunata kaheks nädalaks karantiini, saab kehtestada ka maskinõude, leiab professor Tolvanen.

Professor Tolvaneni väitel saab maskinõude kehtestada koos sanktsioonidega või ilma nendeta. Üks näide selliste nõuete kohta, kus trahvi ei tehta on jalgratturi kiivri kandmise kohustus. Seetõttu ei oma see kohustus mõju. Sestap võiks maskikandmise kohustuse eiramise eest määrata väikse karistuse, leiab professor Tolvanen.

Ohjeet kasvomaskien käytöstä tiukkenevat – vahva maskisuositus ei mahdollista sakkoa, mutta asiakas voi jäädä ilman palveluja

Asiantuntijan mukaan jopa maskipakon säätäminen lailla olisi mahdollista, ja myös tehokasta. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä linjasi tänään uusista keinoista koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Uudet suositukset ja toimintamallit keskittyvät erityisesti epidemian leviämisen ehkäisemiseen ravintoloissa, yksityisissä ja julkisissa palveluissa sekä yksityistilaisuuksissa. Yhtenä uutena keinona mainittiin vahva suositus kasvomaskin käyttämiselle.

Kommentaarid
(Külastatud 2,794 korda, 1 külastust täna)