Soome uued koroonapiirangud: söögikoha võib avada keset ööd, alkoholi saab müüa kell 7 hommikul

Soome valitsus teatas täna neljapäeval, 29. oktoobril uutest koroonapiirangutest, mille järgi võivad söögikohad ja tanklad olla avatud kauem kui alkoholi müügile keskendunud baarid.

Uut korda tutvustas täna valitsuse nimel pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru. Tema väitel jagatakse söögikohad kahte gruppi: kui söögikoha käibest moodustab toit alla 50 protsendi, siis kehtivad sellele koroonaviiruse kiire nakatumiste kasvu ja ulatusliku leviku faasi piirangud, kus alkoholi müük tuleb lõpetada hiljemalt kell 22, vahendab Iltalehti.

Pitsat ja burksi saab aga süüa õhtul ka hiljem, tunnistas üks valitsuse allikas Iltalehtile. Söögikohtadele hakkab kehtima neli erinevat astet. Kõige madalam aste on piirkonnad, kus pole üldse koroonat – seal kaotatakse kõik söögikohtade piirangud.

Kiuru väitel hakkavad ametivõimud muutuvale olukorrale kiiresti reageerima.

Epideemia kiire nakatumiste kasvu ja ulatusliku leviku faasis olevates maakondades nagu Uusimaa, Edela-Soome, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Pohjanmaa kehtib põhiliselt alkoholi müüvatele söögikohtadele režiim, kus kohtade arv on pool tavapärasest. Sellised kohad on pubid ja ööklubid.

Samas aga lubatakse söögikohti avada varem. Näiteks lubatakse söögikohti avada tund peale sulgemist. See tähendab, et kui söögikohas lõppeb alkoholi müük kell 24 ja koht suletakse kell 01, siis võib sama koha avada kell 02 näiteks öökohvikuna.

Lisaks tohivad majutuskohtade söögikohad hakata alkoholi pakkuma hommikul kell 7.

Soome terviseameti peaarst Taneli Puumalaine ütles, et koroonaga nakatumiste arv on hakanud Soomest lõuna pool taas kasvama. Samuti on hakanud kasvama surmajuhtumite arv. Euroopas on 20 riigis ühel või teisel moel piiratud söögikohtade tegevust. Sellega on saadud nakatumiste arvu 30 protsenti alla tuua, aga sellest veel ei piisa.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi info kohaselt võidakse Soomes hakata söögikohti ümber kujundama nii, et päevasel ajal on tegemist lõunasöögikohaga, aga õhtul pubi või ööklubiga. Samuti kujuneb raskeks määratlemine, kas tegemist on põhiliselt toitu või alkoholi pakkuva kohaga. Lõpliku otsuse teevad kohalikud ametivõimud.

Tanklate söögikohad tohivad olla avatud öö läbi, kuna seal pakutakse toitu näiteks rekkajuhtidele.

Hallituksen uusien koronarajoitusten ihmeellisyydet: Ravintolan voi avata keskellä yötä ja alkoholia saa myydä jo aamuseitsemältä

Hallitus kertoi uusista ravintolarajoituksista, joiden mukaan ruokaravintolat ja huoltoasemat saavat olla auki myöhempään kuin alkoholin anniskeluun keskittyneet baarit. Livetekstipäivitykset tiedotustilaisuudesta löytyvät alempaa tästä jutusta. Hallitus kertoi torstaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun suulla uusista koronavirusepidemian aiheuttamista ravintolatoimintarajoituksista.

Kommentaarid
(Külastatud 5,115 korda, 1 külastust täna)