Soome terviseamet: koroona levib kiiresti kogu riigis

Uute COVID-19 juhtumite arv on Soomes viimase kuu jooksul iganädalaselt märkimisväärselt kasvanud. Haigusjuhtumite arv kasvab kiiresti ja testitud positiivsete proovide osakaal on jätkuvalt kasvanud. Enam kui pooltel uutest juhtudest jääb nakkuse allikas ebaselgeks.

Ravipiirkonnad andsid eelmisel, 40. nädalal oma üldise hinnangu epideemia olukorrale. Hinnangute kohaselt on olukord halvenenud viies piirkonnas. Need piirkonnad on Helsingi ja Uusimaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Edela-Soome ja Lõuna-Pohjanmaa. Vaasa ravipiirkond on teatanud, et viirus on ulatusliku leviku faasis, edastab terviseamet.

Viiendik uutest nakatumistest on karantiinis olevatel inimestel

Eelmisel, 40. nädalal tuvastati umbes viiendik kõigist uutest juhtumitest karantiinis olnud isikutel. Kõige rohkem nakatumisi on saadud perekondades, töökohtadel, toidupoodides ja harrastustega tegelemise käigus. Nakatumised on muutunud arvukaks ka muudes era- ja vaba aja olukordades nagu siseturism ja erapeod, eriti tudengipeod.

Eelmisel, 40. nädalal teatati kogu Soomes kokku 149 massiliselt nakkusega kokkupuutest. Enam kui pooled neist toimusid haridusasutustes, lasteaedades või vaba aja tegevuste käigus ning umbes 10 protsenti söögikohtades, baarides ja ööklubides. Kuigi koolides, lasteaedades ja gümnaasiumides on toimunud suur hulk massilisi kokkupuuteid, on edasised nakatumised vähesed.

Üha enam nakkuse allikaid jääb välja selgitamata

Eelmisel, 40. nädalal jäi nakatumise allikas ebaselgeks umbes 60 protsendil juhtudest. Enamik neist on Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas (HUS), kus umbes 75 protsendil juhtudest jäi nakkusallikas tuvastamata. Üleriigilistest nakatumistest, kus nakkusallikas tuvastati, olid umbes 40 protsenti perekonnad või töökohad ja umbes 10–15 protsenti toiduettevõtted.

Koroonaviiruse juhtude osakaal noorukite ja noorte täiskasvanute seas on nüüd suurem kui kevadel. 40. nädalal oli enam kui 70 protsenti avastatud nakatumistest alla 50-aastastel ja peaaegu pooled alla 30-aastastel.

Hinnanguline nakatumise kordaja on praegu 1,45–1,65 (tõenäosus 90 protsenti), mis on sama palju kui eelmisel nädalal.

Eelmisel, 40. nädalal olid valdavad nakatumised sisemaised. Ainult vähem kui 5 protsenti nakatumistest olid saadud välismaal ja need nakatumised pole Soomes eriti edasisi nakatumisi põhjustanud.

Nakatumiste arv kasvab kiiresti

Viimasel jälgimisnädalal (40. nädal, 28. septembrist 4. oktoobrini) teatati nakkushaiguste registrisse 1013 uuest juhtumist, võrreldes varasema nädala 706-ga (39. nädal 21. septembrist 27. septembrini). Uute juhtumite esinemissagedus oli 18,3 juhtu 100 000 elaniku kohta, samal ajal kui eelmisel nädalal oli see näitaja 12,7. 40. nädalal suurenes haigestumus 12 ravipiirkonnas võrreldes eelmise nädalaga.

Juhtumite koguarv kahe viimase jälgimisnädala jooksul (nädalad 39–40, 21.9. – 4.10) oli 1719 uut juhtumit, võrreldes kahe eelmise nädala 817-ga. Uute juhtumite esinemissagedus oli 31,0 juhtu 100 000 elaniku kohta ja eelneval kahenädalasel perioodil 14.7.

Praegu on laborite testimisvõimekus umbes 20 000 proovi päevas. Koroonaviiruse testimist on rahvaarvu arvestades palju, kuigi testide arv on veidi vähenenud. 40. nädalal analüüsiti iga päev 9000–13 000 koronaviiruse testi. COVID-19 positiivsete juhtumite osakaal testitud proovides on kasvanud juba kuu aega: 40. nädalal oli see 1,4 protsdenti.

Soomes tervikuna oli 7. oktoobril 2020nakatumise  juhtumeid kokku 11 049. Koroonasurmasid on registreeritud 346. Hinnanguliselt on umbes 8500 koroonapatsienti tervenenud, mis on umbes 75 protsenti tuvastatud nakatumistest.

Eile, 7. oktoobril 2020 oli haiglaravil kokku 31 patsienti, kellest viis olid intensiivravil. Sotsiaal- ja terviseministeeriumi ning terviseameti iganädalases epideemia aruandes sisalduv taustteave põhineb kõigi Soome ravipiirkondade ja Helsingi linna edastatud infol. Andmed sisaldavad taustaandmeid umbes 1100 juhtumi kohta 40. nädalal.

Värskeima aruande, samuti varasemad aruanded leiab terviseameti veebisaidilt.

Kommentaarid
(Külastatud 915 korda, 1 külastust täna)