Soome professor imestab peaministri väidete üle: Terviseameti juht kujundab ameti seisukoha

Soome peaminimister Sanna Marin läks terviseameti juhi Markku Tervahautaga avalikult vaidlema teemal, kes kujundab ameti seisukoha. Marin väitis, et ameti peadirektor ei kujunda ameti seisukohta.

Ida-Soome ülikooli avaliku õiguse emeriitprofessor Teuvo Pohjalainen ütles, et terviseametit juhib peadirektor, mis tähendab, et peadirektor kujundab ameti seisukoha, vahendab Ilta-Sanomat.

Pohjalaineni väitel on ametis eksperdid, kes annavad oma soovituse, mille põhjal kujundab ameti juht seisukoha. Pohjalainen ütles, et imestab Marini väidete üle, kuna ameti seisukoha kujundab ameti juht.

Kui terviseameti töötajate arvamused lähevad juhi arvamusest lahku, on neil õigus esitada eriarvamus, näiteks puhkudel, kui nende arvates on otsus seadusevastane.

Peaminister Sanna Marin ütles täna, et on palunud terviseameti juhilt Markku Tervahautalt kirjalikku selgitust kevadise maskisoovituse kohta. Marin tahab teada, kas valitsusele on edastatud õiget või valet infot.

Marin on väitnud, et valitsus juhindus kevadel terviseameti seisukohast maskikandmise kohta. Siis öeldi valitsusele, et terviseamet ei poolda üldist maskisoovitust. Marini väitel saadi infot terviseameti ekspertidelt.

Terviseameti juht Markku Tervahauta on viidanud asjaolule, et Soome valitsus ei lubanud terviseametil kevadel maskisoovitust anda. Peaminister Marin on varem öelnud, et maskisoovitust ei antud, kuna maske polnud saada. Opositsiooni esindajad on selle eest Marinit kritiseerinud, kuna soome rahval oleks olnud õigus soovitusele isegi olukorras, kus maske polnud saada.

Professori ihmettelee Marinin puheita: “Pääjohtaja määrää THL:n kannan”

IS kysyi Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolaiselta, miten päätöksenteko THL:n kaltaisessa organisaatiossa toimii. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi IS:n maanantaina julkaisemassa jutussa, että THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, mutta STM torppasi aikeet. Pääministeri Sanna Marin (sd) ja THL:n pääjohtaja Tervahauta kiistelivät Twitterissä yöllä maskiasiasta.

Kommentaarid
(Külastatud 211 korda, 1 külastust täna)